Usporedba metoda analize površinskih mioelektričkih signala tijekom dinamičkog umaranja : magistarski rad - Ostojić, Saša; Cifrek, Mario (Zagreb : S. Ostojić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu su uspoređene tri metode analize mioelektričkih signala tijekom dinamičkog umaranja. Korištene su metode analize temeljene na skalogramu, spektrogramu i Choi-Williams distribuciji. Za potrebe usporedbe razvijen je model površinskog mioelektričkog signala dinamičkih kontrakcija temeljen na superpoziciji jednotonskih kutno moduliranih signala. Analiza i usporedba provedena je i na izmjerenim površinskim mioelektričkim signalima snimljenim u uvjetima voljnih kontrakcija. Frekvencija medijana spektra snage odabrana je za praćenje umora mišića i definiciju modela. Usporedba metoda analize na sintetiziranom signalu pokazala je značajnu zavisnost rezultata analize o izboru metode analize i parametara analize. Obrada izmjerenih signala potvrdila je zaključak donesen na temelju analize sintetiziranih signala, te ukazala na potreban oprez prilikom interpretacije rezultata. Rezultati rada mogu poslužiti za daljnja istraživanja utjecaja parametara analize, kao i razvoj općeg modela površinskog mioelektričkog signala tijekom umarajućih dinamičkih kontrakcija.
Ključne riječi: površinska elektromiografija, spectrogram, skalogram, muscle fatigue, modeliranje mioelektričkih signala, dinamičke kontrakcije, usporedba, SEMG, kutna modulacija
In this work, three methods have been applied for analysis of myoelectrical signals during fatiguing dynamic contractions. Methods of analyisis applied: scalogram based, spectrogram based and Choi-Williams distribution based method. Model of surface myoelectrical signals during fatiguing contractions was developed for the purpose of comparison. The model is based on superposition of single tone angular modulated signals. Analysis and comparison was performed on both, sinthesized and measured surface myoelectrical signals of voluntary dynamic contractions. Median frequency of the power spectrum was choosen for tracking muscle fatigue and for model definition. When analyis is applied on sinthesized signal, choice of the method and parameters of the applied method showed significant influence on the final results. Analysis of measured myoelectric signals confirmed this conclusion and pointed out the problem of result interpretation. Presented results can be used for further investigation of analysis parameter influence on results, as well as for development of common surface electromyographic model during fatiguing dynamic contracions.
Key words: surface electromyography, time-frequency analysis, spectrogram, scalogram, muscle fatigue, myoelectrical signal modeling, dynamic contractions, comparison, SEMG, angular modulation
Bibliografija str. 64-67.