Usporedba metoda analize površinskih mioelektričkih signala tijekom dinamičkog umaranja : magistarski rad - Ostojić, Saša (S. Ostojić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu su uspoređene tri metode analize mioelektričkih signala tijekom dinamičkog umaranja. Korištene su metode analize temeljene na skalogramu, spektrogramu i Choi-Williams distribuciji. Za potrebe usporedbe razvijen je model površinskog mioelektričkog signala dinamičkih kontrakcija temeljen na superpoziciji jednotonskih kutno moduliranih signala. Analiza i usporedba provedena je i na izmjerenim površinskim mioelektričkim signalima snimljenim u uvjetima voljnih kontrakcija. Frekvencija medijana spektra snage odabrana je za praćenje umora mišića i definiciju modela. Usporedba metoda analize na sintetiziranom signalu pokazala je značajnu zavisnost rezultata analize o izboru metode analize i parametara analize. Obrada izmjerenih signala potvrdila je zaključak donesen na temelju analize sintetiziranih signala, te ukazala na potreban oprez prilikom interpretacije rezultata. Rezultati rada mogu poslužiti za daljnja istraživanja utjecaja parametara analize, kao i razvoj općeg modela površinskog mioelektričkog signala tijekom umarajućih dinamičkih kontrakcija. Ključne riječi: površinska elektromiografija, spectrogram, skalogram, muscle fatigue, modeliranje mioelektričkih signala, dinamičke kontrakcije, usporedba, SEMG, kutna modulacija