Metoda modeliranja i analize ljudskog pokreta optoelektroničkim sustavom : doktorska disertacija - Pribanić, Tomislav (T. Pribanić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Analiza ljudskog pokreta često zahtjeva izračun i poznavanje parametara pojedinih segmenata tijela, npr. mase, momenta inercije, volumena, položaja centra mase, itd. U radu se predlaže metoda izračuna spomenutih parametara modeliranjem segmenata ljudskog tijela. Izračunati parametri segmenata ljudskog tijela zajedno sa kinematskim parametrima dobivenih putem 3D optoelektroničkog sustava omogućavaju i kinetičku analizu pokreta ljudskog tijela. Time se postiže potpunija ocjena analize pokreta koja daje odgovor ne samo o posljedicama gibanja već i o uzročnicima gibanja. Također, predložena je i metoda kalibracije 3D optoelektroničkog sustava provođenjem uvjeta o poznatom kutu pojedinih dijelova kalibracijske strukture, a koji se temelji na identifikaciji određenih geometrijskih entiteta projektivne geometrije. Vrednovanje modela tijela uspješno je provedeno usporedbom rezultata sa referentnim modelom, već široko prihvaćenim u praksi, zatim pomoću zakona o očuvanju energije, te konačno uporabljivosti u neposrednoj kliničkoj primjeni. Vrednovanje predloženog kalibracijskog postupka provedena je utjecajem na točnost 3D rekonstrukcije točaka čiji je položaj, tj. međusobna udaljenost u prostoru poznata. Postignuti nivo točnosti 3D rekonstrukcije je u najmanju ruku jednako dobar kao i trenutno popularnih komercijalnih 3D kinematskih sustava, uz napomenu da predloženi kalibracijski postupak skraćuje tipičnu kalibracijsku proceduru. Dobiveni rezultati mogu se, između ostaloga, koristiti u rehabilitacijskoj i sportskoj medicini. Ključne riječi: 3D rekonstrukcija, kalibracija kamera, apsolutni konik, dual kvadrik, Helen-Hayes protokol, inverzna dinamika, analiza ljudskog pokreta.