Upravljanje sustavom uzbude sinkronog generatora upotrebom neuronske mreže : magistarski rad - Bulić, Neven (N. Bulić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U klasičnoj regulacijskoj strukturi sustav uzbude sinkronog generatora uključuje regulator struje uzbude, regulator napona, regulator jalove snage i stabilizator oscilacija radne snage. Upotrijebljeni regulatori imaju proporcionalno ili proporcionalno integralno djelovanje. Stabilizator oscilacija radne snage obično je realiziran metodom fazne kompenzacije. Primijenjena je dinamička neuronska mreža s modificiranom kriterijskom funkcijom u sustavu uzbude sinkronog generatora. Umjesto proporcionalno integralnog regulatora napona i stabilizatora realiziranog po metodi fazne kompenzacije, u sustav uzbude uključena je regulator napona zasnovan na dinamičkoj neuronskoj mreži s stabilizirajućim efektom u kriterijskoj funkciji. Realizirana neuronska mreže ima tri ulaza i jedan izlaz. Ulazi su referentna vrijednost napona, stvarna vrijednost napona generatora i prošlo stanje izlaza iz mreže, dok je izlaz iz mreže referentna vrijednost struje uzbude koja se vodi u regulator struje uzbude. Modificirana kriterijska funkcija koristi četiri signala za izračun greške neuronske mreže. Ulazi u kriterijsku funkciju su razlika stvarne i referentne vrijednosti napona generatora, derivacija stvarne vrijednosti napona, devijacija radne snage derivacija radne snage. Sustav uzbude generatora se sastoji od generatora spojenog na mrežu preko jednog prijenosna voda i transformatora, energetskog kruga uzbude i digitalnog sustava s pripadnim sklopovima povratne veze. Za svaki dio sustava napravljen je matematički model. Pojedini dijelovi su spojeni u jedinstveni model sustava uzbude. Načinjen je simulacijski model sustava regulacije uzbude generatora u programskom paketu Matlab/Simulink. Neuronska mreža s stabilizirajućim efektom u kriterijskoj funkciji implementirana je u sustav s digitalnim procesorom za obradu signala. Ispitivanje je obavljeno u laboratorijskim uvjetima rada sa sinkronim generatorom snage 83 kVA koji je preko jednog voda i transformatora spojen na mrežu. Parametri modificirane kriterijske funkcije podešeni su numeričkim pokazateljima kvalitete odziva napona i radne snage generatora te simulacijom. Uspoređeno je djelovanje neuronske mreže sa i bez stabilizirajućeg efekta u kriterijskoj funkciji s djelovanjem klasičnog proporcionalno integralnog regulatora napona te je u Sažetak 171 konačnici uspoređeno i s djelovanjem neizrazitog regulatora s neizrazitim stabilizatorom oscilacija radne snage. Usporedba je obavljena u dinamičkim uvjetima kod udarne promjene postavne veličine napona.. Ocijenjene su regulacijske karakteristike dinamičke neuronske mreže s stabilizirajućim efektom u kriterijskoj funkciji koje pokazuju poboljšanje u odnosu na proporcionalno integralni regulator i neizraziti regulator napona s neizrazitim stabilizatorom oscilacija radne snage. Ključne riječi: sinkroni generator, uzbuda generatora, neuronske mreže, stabilizacija oscilacija snage.