Tehnike raspodijeljenog programiranja u sustavu sa sigurnosnom stijenom : magistarski rad - Janeš, Ivan (I. Janeš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U prvom dijelu ovog rada opisane su neke od najznačajnijih tehnika raspodijeljenog programiranja. Najviše se prostora posvetilo tehnikama ONC RPC, CORBA, Java RMI, DCOM i .NET Remoting. Od ostalih tehnika spomenute su Web usluge, XML-RPC i MPI. Tehnike su međusobno uspoređene s obzirom na učinkovitost, stabilnost, prenosivost, lakoću programiranja i sigurnost. U drugom dijelu rada opisan je sustav zaštićen sigurnosnom stijenom, te su istraženi načini omogućavanja povratnog poziva s vanjskog poslužitelja. Praktičnim dijelom se pokazalo rješenje problema dvosmjerne komunikacije u obliku dvosmjernog .NET Remoting komunikacijskog kanala, koji koristi istu TCP/IP vezu stvorenu od strane klijenta za komunikaciju u oba smjera. Ključne riječi: raspodijeljeno programiranje, ONC RPC, CORBA, Java RMI, DCOM, .NET Remoting, Web usluga, XML-RPC, MPI, sigurnosna stijena, filtriranje paketa, pristupnik.