Modelling and performance analysis of multi-service photonic network = Modeliranjei i analiza performansi višeuslužne fotoničke mreže : doctoral thesis = doktorska disertacija - Lacković, Marko (M. Lacković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Doktorska teza analizira mogućnosti garantiranja kvalitete usluge na fotoničkom sloju uz pretpostavku dinamičkih zahtjeva za uslugom. Predložen je skup mrežnih i komunikacijskih modela te simulacijskih i analitičkih metoda koje mrežni operater može koristiti za procjenu da li može zadovoljiti korisničke zahtjeve za kvalitetom usluge ovisno o mrežnim mogućnostima i trenutnoj mrežnoj komunikaciji. Konačni cilj je automatizacija ugovora o razni usluge jer se predložene metode mogu implementirati kao dio mrežne upravljačke i kontrolne ravnine. Analiza je provedena na predloženom modelu višeusluže fotoničke mreže koja podrazumijeva suživot optičke komutacije kanala (OCS), snopova (OBS) i paketa (OPS) sa zajedničkom IP-fotoničkom kontrolnom ravninom. Kvaliteta usluge na fotoničkom sloju ovisi o mrežnoj funkcionalnosti, postupcima mrežnog oblikovanja, strukturi čvorova, te korištenim mehanizmima mrežne preživljivosti. Predložena je struktura višeuslužne fotoničke mreže te struktura njezinih čvorova s analizom komponenata potrebnih za njihovu implementaciju. Mreža se sastoji od IPPoP čvorova koji implementiraju funkcionalnost klijentske (IP) mreže, te WDMPoP čvorova koji implementiraju funkcionalnost fotoničkog sloja. Posebna je pažnja dana modeliranju klijentskog sučelja između fotoničke mreže i njenih klijenata. Predloženo je nekoliko procedura za dimenzioniranje mreže klasificiranih prema implementiranoj funkcionalnosti optičkog prospajanja u čvorovima, te mogućih zahtijeva na performanse u mreži. Analizirano je dimenzioniranje mreže za OCS i OPS promet, te dimenzioniranje uz dijeljenje ulaznog prometa između komutacije kanala i paketa. Dimenzioniranje uz optičku komutaciju paketa provedeno je i uz ograničenje vjerojatnosti gubitka ćelija. Analiziran je utjecaj mehanizama preživljivosti mreže na fotoničkom sloju na mrežno oblikovanje i dimenzioniranje. Klijenti višeuslužne fotoničke mreže modelirani su kao lanac operatora koji zahtijevaju uslugu od operatora optičke prijenosne mreže. Ostali operatori, kao operator pristupne mreže, zahtijevaju horizontalni dogovor oko razine usluge. Uz mrežne operatore postoje i mrežni pružatelji usluga koji omogućuju IP uslugu povrh prijenosne usluge koju omogućuju operatori. Pružatelji usluga, uključujući pristupnog i širokopojasnog pružatelja usluge, zahtijevaju vertikalni dogovor oko razine usluge od operatora višeuslužne fotoničke mreže ili nekog drugog operatora. Automatizacija dogovora oko razine usluge ovisi o metodama za proračun performansi komunikacije koja bi se postigla u slučaju prospajanja komunikacije koja omogućuje traženu uslugu. Predložene su metode za proračun vjerojatnosti gubitka paketa, kašnjenje, te raspoloživost korištenjem analitičkih i simulacijskih postupaka. Postupci proračuna vjerojatnosti gubitaka paketa/ćelija primjenjeni su na model višeuslužne fotoničke mreže, dok je predloženi model mrežne raspoloživosti primjenjen na predloženu arhitekturu transportnih entiteta. Ključne riječi: Višeuslužna fotonička mreža, oblikovanje mreže, dimenzioniranje mreže, mrežna preživljivost, dinamičko prospajanje usluga, kvaliteta usluga, dogovor o razini usluge, analiza performansi, simulacija