Analiza rezultata preventivnih dijagnostičkih ispitivanja u održavanju energetskih transformatora : magistarski rad - Kos, Zlatan (Z. Kos ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Ovim radom analizirana je opravdanost provedbe preventivnih dijagnostičkih ispitivanja u održavanju energetskih transformatora u smislu njihove važnosti za osiguranje što veće raspoloživosti i što duljeg životnog vijeka transformatora. U radu je dan i osvrt na opravdanost uporabe stalnog motrenja transformatora. Nakon uvoda, u drugom poglavlju prikazani su osnovni principi teorije održavanja kao podloge za sustavni pristup održavanju transformatora. U trećem poglavlju prikazani su principi, elementi i način održavanja transformatora u cilju ukazivanja na važnost preventivnih dijagnostičkih ispitivanja. U četvrtom poglavlju opisana su uobičajena preventivna dijagnostička ispitivanja koja se upotrebljavaju pri održavanju transformatora. U petom poglavlju provedena je detaljna analiza rezultata preventivnih dijagnostičkih ispitivanja provedenih tijekom vremenskog razdoblja od 1990. do 2005. godine na transformatorima koji se nalaze u sustavu distributivnih transformatorskih stanica 110 i 30 kV distribucijskog područja "Elektre" Zagreb, sastavnog dijela HEPDistribucije d.o.o. U šestom poglavlju statistički je iskazan rezultat provedene analize. U sedmom poglavlju dan je osvrt na opravdanost uporabe stalnog motrenja transformatora s obzirom na rezultate analize. U zaključnim razmatranjima navedene su prednosti i problemi za svako pojedino preventivno dijagnostičko ispitivanje. Iskazana je nužnost uporabe preventivnih dijagnostičkih ispitivanja, te dana prognoza za budućnost primjene sustava za stalno motrenje transformatora. Ključne riječi: energetski transformator, održavanje, preventivna dijagnostička ispitivanja, stalno motrenje