Congestion management in short term scheduling of power generation - Upravljanje zagušenjima pri kratkoročnom planiranju proizvodnje električne energije : master thesis = magistarski rad - Andročec, Ivan (I. Andročec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Danas je proizvodnja električne energije pod utjecajem tržišta električne energije i povećane konkurencije. Kupci električne energije su slobodni da izaberu svog opskrbljivača. Umjesto metode najmanjeg troška, koja se rabila za planiranje i operativno vođenje sustava, opskrbljivači i proizvođači električne energije danas maksimiziraju svoj profit. Ravnoteža se danas postiže u tržišnom utvrđivanju ponude proizvođača odnosno opskrbljivača i potražnje kupaca električne energije. Postoje razne metode i simulacije koje pomažu u sagledavanju interakcije tržišnih snaga (vrijednost vode, troškovi goriva, cijena električne energije) i troškova proizvodnje električne energije. Kratkoročna marginalna vrijednost postaje dominantna u odluci. Sustav se bitno usložava ukoliko postoje ograničenja u prijenosu električne energije između proizvođača i kupaca. Zagušenje je stanje u kojem granični vodovi (vodovi između dva tržišta) ne mogu zadovoljiti sve fizičke tokove nastale trgovačkim aranžmanima tržišnih sudionika. Upravljanje zagušenjima postaje dominantna tema tržišta električne energije. Rad se bavi upravljanjem zagušenjima u interkonekcijskim vodovima. Sve većim otvaranjem tržišta i povezivanjem odnosno stvaranjem regionalnih tržišta električne energije na putu prema stvaranju zajedničkog tržišta električne energije u Europi, netržišne metode upravljanja zagušenjima se zamijenjuju sa tržišnima. U radu se istražuju razne tržišne metode upravljanja zagušenjima na nediskriminirajućim tržišnim rješenjima, principima ekonomske efikasnosti i promoviranja tržišnog natjecanja, maksimizaciji dostupnog (interkonekcijskog) kapaciteta, transparentnosti, sigurnosti rada elektroenergetske mreže i neutralnosti prihoda za Operatora prijenosnog sustava. Ključne riječi: upravljenje zagušenjima, elektroenergetski sustav, prijenos, proizvodnja, kratkoročno planiranje, maksimizacija profita, ekonomija, tržište električne energije