Statistički pristup u analizi stabilnosti napona visokonaponskog prijenosnog sustava : magistarski rad - Ivanković, Igor (I. Ivanković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovom radu rješavana je problematika naponske stabilnosti u visokonaponskom prijenosnom sustavu, u svjetlu novonastalog okruženja za elektroprivredana poduzeća. Apostrofirati će se dva glavna smjer, to je potreba za povećanjem proizvodnih i prijenosnih kapaciteta, te proces deregulacije i privatizacije elektroprivrede. Sagledavali su se uzroci koji mogu dovesti do nastanka naponske nestabilnosti u EES-u. Oni su detaljno rasčlanjenji po svim dijelovima i uređajima EES-a, kao i preventivne i korektivne akcije u tijeku planiranja i vođenja, te posebno mjere koje se moraju poduzimati u takvim slučajevima. Utjecaj dinamičke i statičke rezerve jalove snage, automatske regulacije napona i karakteristika tereta, igraju važnu ulogu u dinamici odvijanja naponskog sloma. U radu se posebna pažnja posvetila radu automatske regulacije napona kao i karakteristika tereta u statičkom pristupu. Početna analiza pretpostavlja proračune koji se rade u tu svrhu. Prvi od koraka koje je potrebno obavezno napraviti su analize tokova snaga u svrhu analize kritičnih uklopnih stanja po pitanju tereta i tranzita. Ovdje su analizirane upravo takve situacije na konkretnom elektroenergetskom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. Proračunate su situacije sa specifičnim uklopnim stanjima koja su zanimljiva po pitanju naponske nestabilnosti. Na tom konkretnom modelu sagledan je utjecaj automatske regulacije napona, kao i utjecaj karakteristika tereta u tim proračunima. U trenutcima nastanka početne naponske nestabilnosti akcije blokade rada regulacijske sklopke, odnosno njeno reverziranje i karakteristika tereta koje tada pretežito ima obilježje konstantne impedancije, imaju pozitivan utjecaj na zaustavljanje degradacije karakteristika sistema. Ali, one ne mogu posve zaustaviti naponski kolaps, nego samo daju određene vrijeme za djelovanje korektivnih mjera koje se primjenjuju u tim slučajevima. Stoga je potrebno poboljšati postojeće stanje. Treba aktivirati mogućnost centralne ili automatske blokade rada automatske regulacije napona, te je potrebno aktivirati mogućnost reverziranja rada regulacijske sklopke. Neophodno je istraživanje u smjeru modeliranja i definiranja karakteristika tereta u našem elektroenergetskom sistemu. Druge mjere koje se trebaju implementirati u upotrebu, jesu mjere podnaponskog rasterećenja sustava i proširenja postojećeg sistemskog nadzora i sistemske zaštite. Proračuni tokova snaga obavljaju se danas na više načina, klasične metode Gauss-Seidl i Newton-Raphson su u širokoj upotrebi i njihove razne varijante i modifikacije. Zbog prevladavanja problema singularnosti Jacobijeve matrice razvijene su i druge, poput kontinuiranih tokova snaga. Posebna pažnja se posvećuje analizi Jacobijeve matrice, čiji rezultati analize omogućuju dobivanje pokazatelja naponske stabilnosti i nestabilnosti. KLJUČNE RIJEČI Elektroenergetski sustav, stabilnost napona, slom napona, visokonaponska prijenosna mreža, jalova snaga, zaštita od naponskog sloma