Kriterij za održavanje prijenosne mreže u tržišnim uvjetima : magistarski rad - Švarc, Nenad (N. Švarc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Povećavanje energetske efikasnosti je osnovni zahtjev tržišta električne energije. Izgrađenost prijenosne mreže i strategija održavanja direktno utječu na raspoloživost prijenosne mreže te na troškove pogona i održavanja. U radu su definirani kriteriji za održavanje komponenata prijenosne mreže, uvažavajući tehnički kriterij, energetski značaj postrojenja, životnu dob komponenti i statistiku pogonskih događaja. Definirane su utjecajne veličine na raspoloživost prijenosne mreže. Opisani su modeli i metode za potrebe proračuna pouzdanosti i raspoloživosti prijenosne mreže. Definirana je zahtijevana raspoloživost komponenti elektroenergetskih postrojenja. Predložene su smjernice razvoja prijenosne mreže i sažeto je obrađena problematika planiranja, izgradnje i pogona elektroenergetskih postrojenja. Za izbor optimalne naponske razine prema tehničko-ekonomskim kriterijima je obrađena metoda aktualizacije. Definirana je optimalna jednopolna shema i nužna opremljenost VN postrojenja za različite naponske razine. Obrađena je životni vijek pojedinih komponenti u VN postrojenju. Predložen je model za procjenu tehničko-energetskog pokazatelja pojedinog prijenosnog područja. Procijenjeni su godišnji troškovi redovnog održavanja VN polja i transformatora uvažavajući različitost naponskih razina. Definirane su moguće strategije i kategorizacija održavanja prijenosne mreže. Temeljem značaja pojedinog procesnog signala predložena je kategorizacija intervencije u rasklopnom postrojenju. Definirana je lista prioriteta za redovno održavanje uvažavajući energetski pokazatelj i stanje komponente u rasklopnom postrojenju. Analizirana je ekonomska opravdanost primjene nove tehnologije dijagnostike i nadzora stanja komponenti VN postrojenja te mogućnost redefiniranja kriterija za održavanje prijenosne mreže. Procjenom fiksnih i varijabilnih troškova za različite strategije održavanja provedena je optimizacija ulaganja u redovno i/ili interventno održavanje. Rezultati proračuna upućuju da je moguće primjenom dijagnostičkog održavanja smanjiti troškove održavanja za 10%. Ključne riječi: prijenosna mreža, tržište električnom energijom, pouzdanost, raspoloživost, tehničko-energetski pokazatelj, upravljanje životnim vijekom, visokonaponska oprema, transformator, prekidač, nadzor, dijagnostika, redovno održavanje, interventno održavanje