Sustav s koračnim zaključivanjem temeljenim na pohranjenim slučajevima : doktorska disertacija - Šupić, Haris (H. Šupić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U ovom radu je prikazan model sustava s koračnim zaključivanjem temeljenim na pohranjenim slučajevima (eng. Stepwise Case-Based Reasoning-SCBR) koji je u kontinuiranoj interakciji sa svojim okruženjem. SCBR sustav koristi planske slučajeve za podršku procesima planiranja i situacijske slučajeve za podršku djelovanju sustava. SCBR sustav mora biti u stanju autonomno oblikovati nove situacijske slučajeve na temelju percepcije lokalnog okruženja da bi izabrao prikladne korake koji doprinose ostvarivanju ciljeva trenutne misije. Model oblikovanja novih situacijskih slučajeva se temelji na pojmu koraka pomaka usredotočenosti. Taj pojam omogućuje definiranje sheme prikaza situacijskih slučajeva. Pristup s koračnim zaključivanjem temeljenim na pohranjenim slučajevima uvodi dva tipa situacijskih slučajeva: kontekstne slučajeve i akcijske slučajeve. Kontekstni slučajevi se koriste za usmjeravanje usredotočenosti sustava na relevantne aspekte lokalnog okruženja. Akcijski slučajevi se koriste za upravljanje izborom manipulativnih akcija. Također, u ovom radu je prikazana prikladna shema indeksiranja koja omogućuje učinkovito pronalaženje relevantnih slučajeva. Najvažnija značajka prikazane sheme indeksiranja je modularnost. Pojmovi uvedeni u ovom radu su ilustrirani primjerima koji modeliraju jedan SCBR sustav za autonomnu navigaciju. Ključne riječi: koračno zaključivanje temeljeno na slučajevima, interakcija, planski slučajevi, situacijski slučajevi, shema indeksiranja