Višekriterijska analiza obnovljivih izvora električne energije : doktorska disertacija - Božičević-Vrhovčak, Maja; Feretić, Danilo (Zagreb : M. Božičević Vrhovčak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Dosljedna i temeljita usporedba različitih izvora energije predstavlja temelj valjanog razvoja elektroenergetskog sustava. Odluke o izgradnji novog postrojenja u pravilu se temelje na energetskim i ekonomskim razmatranjima. Međutim, da bi se prednosti i nedostaci različitih izvora energije koji se koriste u proizvodnji električne energije temeljito sagledali, potrebno je u analizu uključiti i parametre kojima se najčešće ne pripisuje ekonomska vrijednost, tako da ona uključuje energetske, ekonomske, ekološke i društvene aspekte uporabe pojedinog izvora energije. Taj je problem posebno izražen kod obnovljivih izvora energije jer se koristi koje omogućava njihova uporaba javljaju u makroekonomskim i društvenim aspektima te u aspektu okoliša, a najčešće ih se ne valorizira. Zbog toga je predložena metoda za višekriterijsku analizu obnovljivih izvora energije koja u obzir uzima energetske, ekonomske, ekološke i društvene aspekte uporabe obnovljivih izvora energije, a temelji se na novčanom vrednovanju neekonomskih parametara. Metoda je provedena na primjeru uporabe energije vjetra u elektroenergetici u sklopu čega je razvijen novi model za analizu energetskih aspekata vjetroelektrane, temeljen na relacijskoj bazi podataka.
Ključne riječi: obnovljivi izvori energije, višekriterijska analiza, vjetroelektrane, analiza isplativosti ulaganja
A through and transparent comparison of various energy sources for electricity production is a basis of valid power system expansion. Decisions about new power plant construction are commonly based on electric power production and economic analyses. For a just comparison of various energy sources, also the aspects that are usually not given economic values must be analysed and the analysis must encircle their energy, economy, environmental and societal criteria. This is of particular importance in analysing renewable sources of energy, because their use induces benefits in macroeconomy, the environment and in the society, which are usually not properly accounted for in decision making. For that reason a new method for multicriteria analysis of renewable energy sources, taking into the account energy, economy, environment and societal aspects, based on monetary valuation of non-economic parameters, has been proposed. The method has been applied in wind power use for electricity production. A new model for analysis of wind power plants in power system, based on a relational database, has been developed.
Key words: renewable energy sources, multicriteria analysis, wind power plants, investment analysis
Bibliografija str. 180-185.