Višekriterijska analiza obnovljivih izvora električne energije : doktorska disertacija - Božičević-Vrhovčak, Maja (M. Božičević Vrhovčak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Dosljedna i temeljita usporedba različitih izvora energije predstavlja temelj valjanog razvoja elektroenergetskog sustava. Odluke o izgradnji novog postrojenja u pravilu se temelje na energetskim i ekonomskim razmatranjima. Međutim, da bi se prednosti i nedostaci različitih izvora energije koji se koriste u proizvodnji električne energije temeljito sagledali, potrebno je u analizu uključiti i parametre kojima se najčešće ne pripisuje ekonomska vrijednost, tako da ona uključuje energetske, ekonomske, ekološke i društvene aspekte uporabe pojedinog izvora energije. Taj je problem posebno izražen kod obnovljivih izvora energije jer se koristi koje omogućava njihova uporaba javljaju u makroekonomskim i društvenim aspektima te u aspektu okoliša, a najčešće ih se ne valorizira. Zbog toga je predložena metoda za višekriterijsku analizu obnovljivih izvora energije koja u obzir uzima energetske, ekonomske, ekološke i društvene aspekte uporabe obnovljivih izvora energije, a temelji se na novčanom vrednovanju neekonomskih parametara. Metoda je provedena na primjeru uporabe energije vjetra u elektroenergetici u sklopu čega je razvijen novi model za analizu energetskih aspekata vjetroelektrane, temeljen na relacijskoj bazi podataka. Ključne riječi: obnovljivi izvori energije, višekriterijska analiza, vjetroelektrane, analiza isplativosti ulaganja