Objektno orijentirani model elektroenergetskog sustava : magistarski rad - Peharda, Domagoj; Hebel, Zdravko (Zagreb : D. Peharda ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Programska podrška za analizu i simulaciju elektroenergetskog sustava je do sada bila razvijana uglavnom pomoću proceduralnih metoda programiranja. U ovom radu je predložen objektno orijentirani model EESa koji je jednostavan, proširiv i nepromjenjiv s obzirom na proračun. Korišteni su kompleksni brojevi omogućavajući općenitost pristupa modeliranju, bez produžavanja računanja. Za operacije s vektorima i matricama korištene su gotove biblioteke. Model mjerenja omogućava više mjerenja za jedno mjerno mjesto. Modeliranje prekidača omogućava modeliranje EESa u cijelosti, čak i elemente koji nisu pod naponom. Implementacija modela je predstavljena pomoću proračuna tokova snaga na prijenosnoj mreži Hrvatske.
Ključne riječi: objektno orijentirano programiranje, model elektroenergetskog sustava, procjena stanja, tok snage, kratki spoj
Software for analysis and simulation of power system has traditionally been developed using procedural programming languages. Developed model is object oriented and simple, extendable and invariant to performed analysis. Complex numbers were used to facilitate generalization of models of elements, which did not prolong calculations. For matrix and vector calculations third party library was used. Measurement model allows for multiple measurements. Breaker model implementation permits modelling of whole power system, even the elements that are not powered. Example of model use was shown using load flow analysis on Croatian transmission system.
Keywords: object oriented programming, power system model, state estimation, load flow, short circuit
Bibliografija str. 101-102.