Objektno orijentirani model elektroenergetskog sustava : magistarski rad - Peharda, Domagoj (D. Peharda ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Programska podrška za analizu i simulaciju elektroenergetskog sustava je do sada bila razvijana uglavnom pomoću proceduralnih metoda programiranja. U ovom radu je predložen objektno orijentirani model EESa koji je jednostavan, proširiv i nepromjenjiv s obzirom na proračun. Korišteni su kompleksni brojevi omogućavajući općenitost pristupa modeliranju, bez produžavanja računanja. Za operacije s vektorima i matricama korištene su gotove biblioteke. Model mjerenja omogućava više mjerenja za jedno mjerno mjesto. Modeliranje prekidača omogućava modeliranje EESa u cijelosti, čak i elemente koji nisu pod naponom. Implementacija modela je predstavljena pomoću proračuna tokova snaga na prijenosnoj mreži Hrvatske. Ključne riječi: objektno orijentirano programiranje, model elektroenergetskog sustava, procjena stanja, tok snage, kratki spoj