Oblikovanje skladišta podataka iz polustrukturiranih izvora : magistarski rad - Banek, Marko; Skočir, Zoran (Zagreb : M. Banek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Skladište podataka je baza podataka u kojoj su integrirani podaci iz različitih heterogenih izvora u svrhu potpore procesima donošenja odluka. Polustrukturirani podaci, naročito XML, u današnje su vrijeme važan izvor podataka za skladište. U ovom je radu ranije definirana metodologija za integraciju podataka u XML-u u skladište izvedena u programskom alatu pisanom u jeziku Java. Oblikovanje skladišta podataka započinje od XML dokumenta i njihovih XML Schema. Postoje dvije verzije programa: aplikacija i pojednostavnjena web-aplikacija s ograničenim skupom funkcija. Dva su glavna koraka metodologije konceptualno i logičko oblikovanje. Konceptualno oblikovanje se izvodi poluautomatski, počevši od XML Scheme. U nekim se slučajevima mora ispitati sadržaj XML dokumenata koristeći jezik XML Query. Projektant skladišta interaktivno sudjeluje u dijelovima procesa koristeći grafičko sučelje alata. Za dani konceptualni model program automatski predlaže logičku izvedbu za relacijske baza podataka temeljenu na spoju zvijezda. Alat izrađuje i izvodi SQL naredbe za stvaranje tablica, primarnih te stranih ključeva u bazi podataka. Programski je alat uspješno ispitan na primjeru XML podataka za nabavku robe iz stvarnog života, verificirajući na taj način opisanu metodologiju.
Ključne riječi: skladištenje podataka, oblikovanje skladišta podataka, višedimenzijski model podataka, polustrukturirani podaci, XML, Java, web-aplikacija, aplikacija za oblikovanje skladišta podataka
Data warehouse is a database that integrates historical data from different heterogeneous sources in order to support decision-making processes. Semi-structured data, particularly XML, are nowadays a major data source for the warehouse. In this thesis a previously defined methodology for integrating XML data into data warehouses was implemented in a Java prototype tool. The warehouse design starts from the XML documents and their XML Schemas. There are two versions of the program: an application and a lightweight web-application with a reduced set of functions. The two main steps of the methodology are the conceptual and the logical design. The conceptual design is performed semi-automatically, starting from the XML Schema. In some cases the content of the XML documents must be examined using XML Query language. The designer participates interactively in the parts of the process that cannot be performed automatically by using the graphical interface of the tool. Given the conceptual model, the program automatically suggests a logical implementation for relational databases based on the star schema. The tool produces and executes SQL statements for creating tables, primary keys and foreign keys in a database. The program tool has been successfully tested on real-life XML data for purchasing goods, thus verifying the described methodology.
Keywords: data warehousing, data warehouse design, multidimensional data model, semi-structured data, XML, Java, web-application, application for data warehouse design
Bibliografija str. 131-133.