Oblikovanje skladišta podataka iz polustrukturiranih izvora : magistarski rad - Banek, Marko (M. Banek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Skladište podataka je baza podataka u kojoj su integrirani podaci iz različitih heterogenih izvora u svrhu potpore procesima donošenja odluka. Polustrukturirani podaci, naročito XML, u današnje su vrijeme važan izvor podataka za skladište. U ovom je radu ranije definirana metodologija za integraciju podataka u XML-u u skladište izvedena u programskom alatu pisanom u jeziku Java. Oblikovanje skladišta podataka započinje od XML dokumenta i njihovih XML Schema. Postoje dvije verzije programa: aplikacija i pojednostavnjena web-aplikacija s ograničenim skupom funkcija. Dva su glavna koraka metodologije konceptualno i logičko oblikovanje. Konceptualno oblikovanje se izvodi poluautomatski, počevši od XML Scheme. U nekim se slučajevima mora ispitati sadržaj XML dokumenata koristeći jezik XML Query. Projektant skladišta interaktivno sudjeluje u dijelovima procesa koristeći grafičko sučelje alata. Za dani konceptualni model program automatski predlaže logičku izvedbu za relacijske baza podataka temeljenu na spoju zvijezda. Alat izrađuje i izvodi SQL naredbe za stvaranje tablica, primarnih te stranih ključeva u bazi podataka. Programski je alat uspješno ispitan na primjeru XML podataka za nabavku robe iz stvarnog života, verificirajući na taj način opisanu metodologiju. Ključne riječi: skladištenje podataka, oblikovanje skladišta podataka, višedimenzijski model podataka, polustrukturirani podaci, XML, Java, web-aplikacija, aplikacija za oblikovanje skladišta podataka