Optimizacija radijskog sučelja sustava GSM : magistarski rad - Teković, Alberto; Šipuš, Zvonimir (Zagreb : A. Teković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Svaki problem na radijskom sučelju nastaje u okviru novih, drugačijih uvjeta. Zato je preduvjet uspješne optimizacije radijskog dijela GSM mreže dobro razumijevanje propagacije signala, fizikalnih zakona koji je opisuju, ali i raspoloživih mehanizama kontrole signala na zračnom sučelju. Cilj je ovog rada dati ta znanja, ali i pregled tipičnih mjernih uređaja, sustava i metoda koji se trenutno koriste za potrebe optimizacije zračnog sučelja. Na kraju su objedinjena znanja i mjerne metode iz prethodnih poglavlja u obliku brojnih primjera ugađanja zračnog sučelja GSM sustava, provedenih na stvarnoj mreži u okviru odjela za optimizaciju i planiranje mreže.
Ključne riječi:
GSM, optimizacija, radijsko sučelje, kvaliteta govora, Qvoice, BSS mjerenja,mjerenje kanala, nekontinuirani prijenos, frekvencijsko skakanje, upravljanje snagom, handover
Each new problem on the air interface is created in new, different environment. The essentials for successful GSM network optimization of the air interface are understanding of signal propagation, physical laws describing it, and available signal control mechanisms. The purpose of this thesis is to provide that knowledge, as well as overview of typical measurement equipment, systems and methods currently used for air interface optimization. It is followed by examples of the air interface optimization done on real network by radio network optimization and planning department to accompany all the theory mentioned above.
Keywords:
GSM, optimization, air interface, speach quality, Qvoice, BSS measurements, channel measurement, discontinius transmission, frequency hopping, power control, handover
Bibliografija str. 139.