Optimizacija radijskog sučelja sustava GSM : magistarski rad - Teković, Alberto (A. Teković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Svaki problem na radijskom sučelju nastaje u okviru novih, drugačijih uvjeta. Zato je preduvjet uspješne optimizacije radijskog dijela GSM mreže dobro razumijevanje propagacije signala, fizikalnih zakona koji je opisuju, ali i raspoloživih mehanizama kontrole signala na zračnom sučelju. Cilj je ovog rada dati ta znanja, ali i pregled tipičnih mjernih uređaja, sustava i metoda koji se trenutno koriste za potrebe optimizacije zračnog sučelja. Na kraju su objedinjena znanja i mjerne metode iz prethodnih poglavlja u obliku brojnih primjera ugađanja zračnog sučelja GSM sustava, provedenih na stvarnoj mreži u okviru odjela za optimizaciju i planiranje mreže. Ključne riječi: GSM, optimizacija, radijsko sučelje, kvaliteta govora, Qvoice, BSS mjerenja,mjerenje kanala, nekontinuirani prijenos, frekvencijsko skakanje, upravljanje snagom, handover