Vehicle traction system loads simulation = Simulacija opterećenja vučnog sustava vozila : doctoral thesis = doktorska disertacija - Vražić, Mario (M. Vražić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U okviru ovog rada izvršeno je projektiranje, izvedba, puštanje u pogon i provjera svrsishodnog funkcioniranja laboratorijskog modela za simulaciju opterećenja vučnog sustava vozila. U pripremnom dijelu istraživanja obavljena je teoretska obrada svojstava vozila u gibanju s obzirom na sile, momente, snagu i energiju pri opterećenjima koja se javljaju u vučnom sustavu vozila. Postavljene su teorijske osnove za simulaciju opterećenja. Razrađena su sva pojedinačna opterećenja koja se javljaju na vozilo u gibanju. Predloženo je idejno rješenje simulacijskog modela, koje je, zbog vremenskih i financijskih ograničenja, reducirano na izvedeni laboratorijski model. Izvršena je simulacija opterećenja vučnog sustava izabranog vozila, pri čemu su obavljena sva ona mjerenja koja identificiraju sile, momente, brzine vrtnje i brzine kretanja vozila, pripadne snage i energije vozila u gibanju za karakteristične režime i uvjete rada vozila. Izvedena su mjerenja momenata i brzina vrtnje na pogonskom kotaču istog (izabranog) vozila pri istim režimima rada i uvjetima vožnje kao pri simulaciji. Sva su mjerenja, obavljena tijekom simulacije, uspoređena s mjerenjima obavljenim neposredno na simuliranom vozilu u kretanju; usporedba rezultata stvarnih i simuliranih opterećenja pokazala je izvrsno podudaranje. Temeljni rezultat istraživanja predstavlja "metoda jediničnog vozila" u kojoj ključnu ulogu imaju istraživanjem postavljeni parametri "jedinična masa" i "koeficijent simulacije". Postavljena i potvrđena metoda, pomoću koje se, korištenjem spomenutih parametara, istim simulacijskim modelom može provesti simulacija za bilo koje vozilo, bez obzira na njegov oblik i masu, omogućava veliku fleksibilnost u primjeni simulacijskog postupka na vozila različitih tipova i masa. Uočena su ograničenja i mogućnosti daljnjeg razvoja simulacijskog modela. Ključne riječi: simulacija, laboratorijski model, fizika vozila, opterećenja vučnog sustava vozila, jedinično vozilo, jedinična masa, koeficijent simulacije