Koordinacija pokretnih agenata za daljinske operacije s programskim sustavom : doktorska disertacija - Kušek, Mario (M. Kušek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Doktorska disertacija istražuje organizacije i koordinacije u višeagentskom sustavu s motrišta daljinskog upravljanja s programskim sustavom u mreži. U disertaciji su istražene razlièite organizacije višeagentskih sustava i postupaka koordinacije pokretnih agenata za daljinsko upravljanje programskim sustavom te je odabran tim agenata kao prikladan i izvršena analiza različitih koordinacija. Mreža pokretnih agenata proširena je formalizmima za opis tima agenata koji izvršavaju skup zavisnih poslova. Za analizu različitih koordinacija u mreži pokretnih agenata napravljen je alat za proračun izvođenja skupa operacija pomoću kojeg su proračunata vremena izvođenja za različite parametre sustava. Zaključeno je da za većinu slučajeva najbolje rezultate daje koordiniranacija gdje je svaki agent zadužen za poslove na jednom čvoru. Odabrano rješenje s timom pokretnih višeoperacijskih agenata specificirano je metodologijom MESSAGE i notacijom AUML. Oblikovana je kooperacija agenata koja se zasniva na standardnim FIPA protokolima i ACL komunikacijom. U agente je ugrađeno znanje koje je specificirano ontologijom. Specifikacija je implementirana u prototipu MA-RMS. U implementaciji je bilo potrebno nadograditi mehanizme za kooperaciju FIPA protokolima i ACL komunikacijom. U prototipu je ugrađeno znanje planiranja daljinskog upravljanja. Na studijskom primjeru upravljanja programom MonALISA u gridu CERN-a, napravljena je verifikacija u laboratorijskim uvjetima. Ključne riječi: pokretni agent, koordinacija agenata, tim agenata, daljinsko upravljanje programskim sustavom, mreža pokretnih agenata, višeagentski sustav, MESSAGE, AUML, MA-RMS