Pretraživanje prostora estetskih procjena sklada veza i boja tkanina : doktorska disertacija - Rolich, Tomislav (T. Rolich ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu je ispitana mogućnost stvaranja sklada veza i boja tkanine na računalu pomoću interaktivnog evolucijskog algoritma. Polazna je pretpostavka da je uporabom prikladne verzije evolucijskog algoritma moguće poboljšati i djelomično automatizirati kreativni postupak stvaranja uzorka tkanine (sklada veza i boja tkanine). Za razliku od mogućeg pristupa rješavanju ovog zadatka, primjenom znanja ljudskih eksperata (ekspertnim sustavom) ovdje opisani sustav rješava zadatak uz minimalnu uporabu pravila i baze znanja te tako proširuje područje pretraživanja uzoraka tkanine. Pri praktičnoj izvedbi sustava nastojalo se, pomoću ispitanika, ocijeniti estetska privlačnost uzoraka te tako omogućiti uporabu sustava i osobama koje nisu stručne u području tekstilne tehnologije. Ispitanici procjenjuju uzorke (sklad veza i boja tkanine), koji su stvoreni na računalu i prikazani na zaslonu ekrana, ocjenama. Ocjene uzorka koje daju ispitanici su subjektivne procjene, tako da je zbog toga izabran interaktivni evolucijski algoritam za stvaranje sklada veza i boja tkanine. Na temelju ocjena uzorka, koje ujedno predstavljaju i primjerenost, provodi se postupak izbora jedinki koje se koriste u stvaranju novih jedinki pomoću rekombinacije. Pretpostavlja se da će iz generacije u generaciju interaktivnog evolucijskog algoritma aritmetička sredina primjerenosti i najbolja primjerenost uzoraka stvorenih pomoću algoritma biti veća. Pomoću programskog alata MATLAB izrađen je računalni program za stvaranje sklada veza i boja tkanine. U radu je prikazana struktura i parametri algoritma za stvaranje sklada veza i boja tkanine. Objašnjen je način prikaza populacije, jedinke, veza, jedinice veza, redoslijeda boja osnove i potke u algoritmu, postupak izbora u algoritmu, način promjene redoslijeda boja osnove i potke te način promjene jedinice veza. Parametri interaktivnog evolucijskog algoritma podešeni su na temelju iskustva i odgovora ispitanika. Prikazan je način ispitivanja algoritma te analiza rezultata ispitanika koji su dobiveni na temelju korištenja programa. Na temelju ispitivanja, analize rezultata i odgovora izrađene su nove verzije programa za stvaranje sklada veza i boja tkanine temeljenih na interaktivnom evolucijskom algoritmu. One su ispitivane i međusobno uspoređivane kako bi se utvrdila mogućnost korištenja interaktivnog evolucijskog algoritma za stvaranje sklada veza i boja tkanine. Istraživanje je pokazalo primjerenost korištenja interaktivnog evolucijskog algoritma, stoga se pristupilo utvrđivanju najprikladnije verzije algoritma. Ispitano je 6 verzija algoritma, analizirani su i prikazani rezultati. Napravljena je njihova međusobna usporedba kao i usporedba s testnim generatorom uzoraka (slučajno generirani uzorci). Na temelju ispitivanja i analize rezultata može se zaključiti da je potvrđena polazna pretpostavka o uspješnoj primjenjivosti interaktivnog evolucijskog algoritma za stvaranje sklada veza i boja tkanine. Na kraju rada opisana je daljnja mogućnost unaprjeđenja, poboljšanja i razvoja opisanih algoritama. U osnovnom obliku ispitane su neke mogućnosti poboljšanja algoritma opisanih u zaključku. Prikazani su i analizirani rezultati tih ispitivanja. Ključne riječi: evolucijski algoritam, interaktivni evolucijski algoritam, MATLAB, mutacija, primjerenost, rekombinacija, redoslijed boja osnove i potke, sklad veza i boja tkanine, subjektivne procjene, vez