Metrika za ocjenu uporabljivosti web sjedišta : doktorska disertacija - Gledec, Gordan (G. Gledec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Polazeći od ISO standarda i njegove definicije kvalitete Web sjedišta kao sveukupnosti karakteristika sjedišta koja se odnose na sposobnost sjedišta da zadovolji zadane ili podrazumijevane potrebe korisnika, ovaj rad uporabljivost tretira u smislu kvalitete uporabe. Kvaliteta uporabe definirana je kao sposobnost sjedišta da omogući korisnicima postizanje utvrđenih ciljeva učinkovito, produktivno i sa zadovoljstvom u zadanom kontekstu. Disertacija predlaže model kvalitete i metodologiju izrade metrike kojom će se omogućiti kvantitativna analiza onih unutarnjih svojstava Web sjedišta koja utječu na percepciju kvalitete sjedišta sa strane korisnika. Predloženi model kvalitete Web sjedišta predstavlja hijerarhijsko stablo od tri razine. Prvu razinu modela predstavlja šest karakteristika kvalitete koje predlaže ISO standard: funkcionalnost, uporabljivost, pouzdanost, učinkovitost, prikladnost za održavanje i prenosivost. U drugoj razini, te su karakteristike dekomponirane na skup potkarakteristika, koje su u trećoj razini modela dekomponirane na skup indikatora. Rad predlaže primjenu metode "cilj, pitanje, metrika" za ocjenjivanje indikatora, potkarakteristika, karakteristika i konačne uporabljivosti sjedišta promatrane u smislu kvalitete uporabe. Predloženi model i metrika verificirani su na skupu Web sjedišta različitih zavoda Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Ključne riječi: Web sjedište, kvaliteta Web sjedišta, uporabljivost Web sjedišta, metrika, model kvalitete, ocjenjivanje uporabljivosti, verifikacija