Selektivnost zaštita u sustavima istosmjernih razvoda : doktorska disertacija - Skok, Srđan; Marušić, Ante (Zagreb : S. Skok ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Sustav istosmjernog razvoda u elektroenergetskim postrojenjima je od velike važnosti jer omogućava pouzdano vođenje elektrane i transformatorske stanice kako u normalnom pogonu, te također u slučaju izvanrednog pogonskog stanja, odnosno kvara u postrojenju. Sustav istosmjernog razvoda sastoji se od baterije, ispravljača i instalacija sa pripadnim trošilima. Neki od vitalnih dijelova elektroenergetskih postrojenja kao što su prekidači, zaštita i upravljački uređaji moraju imati besprekidno i pouzdano napajanje jer moraju biti u mogućnosti raditi u svim pogonskim stanjima. Sukladno tome sustav istosmjernog razvoda treba biti najpouzdaniji dio postrojenja. Usprkos svemu u posljednjih trideset godina dogodio se znatan broj kvarova u postrojenjima zbog kvara u sustavu istosmjernog razvoda. U većini slučajeva pogrešno djelovanje bila je posljedica neselektivnosti zaštitnih uređaja. Selektivnost zaštitnih uređaja prepoznata je kao glavni problem prilikom projektiranja sustava istosmjernog razvoda. Dosadašnja praksa proračuna struja kratkog spoja zasnivala se samo na stacionarnom stanju nakon nastanka kratkog spoja, odnosno pojednostavljenom modelu koji je uzimao u obzir samo otpor dijelova sustava istosmjernog razvoda, što ne odgovara stvarnom stanju. U ovom radu predlaže se novi pristup koji ne uzima u obzir samo otpor već i induktivitete i kapacitete dijelova sustava istosmjernog razvoda i također izmjeničnu aktivnu mrežu ispred ispravljača. Razvijeni je i programski paket osnovan na novom pristupu koji uključuje kako provjeru svih glavnih dijelova postojećeg sustava istosmjernog razvoda, već daje i mogućnost projektiranja novog sustava istosmjernog razvoda. Time je omogućeno interaktivno projektiranje sustava istosmjernog razvoda u elektroenergetskom postrojenjima.
Ključne riječi: Pomoćno napajanje, sustavi istosmjernog razvoda, elektroenergetska postrojenja, zaštitni uređaji, selektivnost, kratki spoj, matematički model sustava istosmjernog razvoda
Auxiliary DC installations in power plants and substations are extremely important because they enable reliable operation in normal operating mode as well as in the case of operating mode failure. Auxiliary DC installation system consists of a battery, a rectifier and installations with corresponding consumers. Some vital parts of electrical plants such as circuit breakers, protection and control devices should have uninterruptible and reliable power supply because they should function in all operating modes. Accordingly, auxiliary DC installations are expected to be the most secure and the most reliable parts of electrical plants. Nevertheless, there have been numerous failures in electrical plants in the past thirty years due to malfunction of auxiliary DC installation operation. In most cases, malfunction was caused by bad selectivity of protection devices. In the past few years protection device selectivity in auxiliary DC installations has been recognized as major problem in planning and designing DC installations. Up to now the practice of short circuit calculation has been based on stationary state only after the short circuit occurred. This thesis propose new approach that considers not only resistances, but also inductances and capacities of auxiliary DC elements as well as the active network in front of the rectifier. As part of this thesis it was developed program package that does not include the testing of main parts of auxiliary DC installations only, but it also gives the possibility of testing any part of the installations in order to reach a satisfactory solution. This makes interactive planning of new plants and substations possible.
Key words: Auxiliary power supplies, auxiliary DC installations, power plants and substations, protection devices, selectivity, short-circuit, mathematical model of auxiliary DC installations
Bibliografija str. 166-168.