Sustav obrazovanja na daljinu zasnovan na arhitekturi temeljenoj na uslugama : magistarski rad - Groš, Stjepan (S. Groš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Suvremeni sustavi obrazovanja na daljinu složeni su raspodijeljeni sustavi koji trebaju pružiti niz usluga sudionicima edukacijskog procesa. Bitan preduvijet uspjeha takvih sustava je mogućnost zajedničkog rada s drugim sličnim sustavima što omogućava primjena arhitekture temeljene na uslugama i posebice Web usluge. U sklopu ovog rada proučeni su temeljni pojmovi razvoja programske podrške velikih poslovnih sustava i karakteristike arhitekture temeljene na uslugama. Potom su detaljnije razrađene Web usluge kao posrednička vezna tehnologija koja omogućava zajednički rad različitih programskih sustava. Na osnovu podataka dostupnih iz literature razrađena je arhitektura sustava obrazovanja na daljinu te je potom razrađen okvir za razvoj takvog sustava. U sklopu rada analizirani su razvojni okviri, te je odabrani okvir proširen podrškom za Web usluge. Potom je taj okvir iskorišten za implementaciju određenih dijelova sustava obrazovanja na daljinu, posebice sučelja za rad s korisnicima koje je definirala udruga IMS Global. Ključne riječi: sposobnost zajedničkog rada, usluge, arhitektura temeljena na uslugama, Web usluge, veliki poslovni sustavi, arhitektura, uzorci, okviri, java, sustavi za obrazovanje na daljinu