Intelligent automata models in data mining processes for telecommunications service forecasting = Modeli inteligentnih automata u procesima dubinskih analiza predviđanja telekomunikacijskih usluga : doctoral thesis = doktorska disertacija - Ferišak, Marko (M. Ferišak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Skladištenje podataka dobiva sve važniju ulogu u telekomunikacijama. Podrška procesu poslovnog odlucivanja putem stvaranja izvještaja i analize omogucuje managementu donošenje odluka temeljenih na pravim podacima iz poslovne sredine u kojoj rade. Dubinske se analize mogu primjeniti pomocu raznih alata baziranih na inteligentnim automatima ili algoritmima. Ova disertacija predstavlja potpuni, od kraja do kraja, pristup dubinskim analizama, usmjeren na telekomunikacijsku okolinu. U disertaciji se prvo prezentiraju razni algoritmi, metode usporedbe modela, detalji važni za telekomunikacije, onda se prelazi na poslovnu pozadinu, implementaciju procesa dubinskih analiza u radnoj stanici koja se sastoji od baze podataka, interface-a, vlastitih neuronskih mreža i alata Weka. Radna stanica razvijena u okviru ove disertacije predstavlja jedan pristup procesu dubinske analize u telekomunikacijskoj marketinškoj okolini s ciljevima smanjenja troškova i poboljšanog razumijevanja modela poslovnog procesa. Ova je radna stanica testirana na više testnih skupova podataka s ciljem usporedbe nekoliko algoritama, uzevši u obzir njihovu snagu u procesima dubinske analize i prakticne aspekte njihove primjene. Ključne riječi: inteligentni automati, skladištenje podataka, dubinske analize, Weka, neuronske mreže, neuronski automati, telekomunikacije, radna stanica za dubinske analize