Interaktivni prijenos video signala primjenom univerzalnih pristupnih mreža : magistarski rad - Kedmenec, Vedran (V. Kedmenec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U radu je obrađena mogućnost pružanja interaktivnih multimedijskih usluga u javnim mrežama za prijenos podataka. Kao ključan segment arhitekture posebno je naglašena uloga IP protokola. Obrađeni su svi aspekti pružanja javnih usluga na IP infrastrukturi, kao što su izolacija, adresna separacija i garancija kvalitete usluge. Pretpostavka je da se sve vrste usluga pružaju na jedinstvenoj infrastrukturi. Navedene su sve tehnologije koje omogućuju pružateljima usluge realizaciju takvih usluga: u pristupnom dijelu mreže, koncentracijskom prstenu i jezgri. Detaljno su obrađeni svi parametri koji utječu na percipiranu kvalitetu usluge na interaktivne usluge kao što su prijenos govora ili radiodifuzija digitalnog TV signala. Naglašeni su dijelovi arhitekture mreže u kojima je potrebno posvetiti osobitu pozornost osiguranju kvalitete usluge, kao i načini na koje je to moguće realizirati. Nadalje, posebno je izdvoje problem odabira usluge u IP mrežama, i način njegovog rješavanja na skalabilan i tehnički kvalitetan način. U zadnjem dijelu prikazan je prijedlog konkretne realizacije infrastrukture koja omogućava pružanje usluge interaktivne televizije. Ova usluga podrazumijeva istovremenu mogućnost pristupa na usluge prijenosa TV signala, govora i podataka. Predloženi su načini realizacije arhitekture, kao i konkretne mjere koje moraju biti poduzete kako bi se usluga mogla tehnički realizirati. Ključne riječi: interaktivni prijenos videosignala, univerzalne pristupne tehnologije, kvaliteta usluge, digitalni video signal, VoIP, IP, prijenos podataka