Optimizacija diferencijalne demodulacije u radijskim sustavima s fraktalnom modulacijom : doktorska disertacija - Šišul, Gordan (G. Šišul ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U fraktalnoj modulaciji istovremeno se prenose podaci različitim brzinama prijenosa kroz kanal. Ova nova diverziti tehnika omogućava poboljšani prijam poruke u odnosu na standardne modulacijske postupke: ako se poruka uslijed smetnji u kanalu ne može primiti jednom brzinom prijenosa, ona se može primiti drugom brzinom prijenosa. Prethodna istraživanja uključivala su svojstva fraktalne modulacije s koherentnom demodulacijom u Gaussovom i vremenski promjenjivim kanalima. Ova disertacija nadopunjuje istraživanje demodulacije postupkom koji je puno praktičniji u pokretnim uvjetima - diferencijalnim postupkom demodulacije. Korištena su dva oblika fraktalne modulacije koja pružaju mogućnost diferencijalne demodulacije: fraktalna modulacija s DCBPSK simbolima i fraktalna modulacija s π/4 DQPSK simbolima. Pokretni radijski kanal modeliran je kao kanal sa sporim ravnim Rayleighevim zamiranjem i kao frekvencijski selektivni kanal dobiven pomoću dvije zrake koje imaju Rayleighevu razdiobu uz dodani Gaussov šum. Optimizacija demodulacije provedena je na više različitih kanala u smislu izbora skale (na svakoj skali podaci se prenose različitom brzinom) s najmanjom vjerojatnosti pogreške. Ako se iskoriste različite brzine prijenosa podataka u postupku demodulacije rezultati se poboljšavaju. Zaključno, uspoređeni su rezultati π/4 DQPSK modulacije s rezultatima fraktalne modulacije s π/4 DQPSK simbolima. Ključne riječi: fraktalna modulacija, diferencijalna demodulacija, waveleti, diskretna wavelet transformacija, radijski kanal, zamiranje, diverziti, radijski sustavi