Pronalaženje usluga s pokretnog terminala pomoću mreže ravnopravnih poslužitelja : magistarski rad - Ramljak, Darije; Matijašević, Maja (Zagreb : D. Ramljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovom radu obrađena je primjena tehnologije mreže ravnopravnih entiteta i semantičkog opisa u rješavanju problema pronalaženja usluga na Internetu s pokretnih terminala. Kao rješenje problema stvoren je sustav nazvan SWSD, koji se zasniva na tehnologijama ravnopravnih entiteta, pokretnim terminalima i semantičkom opisu Internetskih usluga. Za implementaciju mreže ravnopravnih entiteta izabrana je JXTA P2P platforma, dok je za tehnologiju semantičkog opisa odabran DAML-S. U radu je opisana i razrađena arhitektura i programska izvedba predloženog sustava. Rad sustava prikazan je kroz studijski slučaj pronalaženja informacija o dionicama na Internetu s pokretnog terminala.
Ključne riječi: Internet, Internetske usluge, pretraživanje Internetskih usluga, mreže ravnopravnih entiteta, P2P, semantički opisi, semantički opisi usluga, JXTA, DAML, RDF, pokretni terminali
This thesis deals with application of P2P technology and the semantic description of services in solving the problem of discovering Internet services from mobile terminal. As a solution to this problem, the SWSD system is created which is based on P2P technology, semantic description of Internet services, and mobile terminals. The JXTA P2P platform is chosen as an implementation of P2P technology, and DAML-S is chosen for semantic description of services. This thesis elaborates the architecture and implementation of SWSD system. The runtime operation of the system is shown through the case study of finding the stock information on the Internet using a mobile terminal.
Keywords: Internet, Internet services, searching of Internet services, peer-to-peer networks, P2P, semantic descriptions, semantic web, semantic web services, JXTA, DAML, RDF, mobile terminals
Bibliografija str. 92-94.