Pronalaženje usluga s pokretnog terminala pomoću mreže ravnopravnih poslužitelja : magistarski rad - Ramljak, Darije (D. Ramljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovom radu obrađena je primjena tehnologije mreže ravnopravnih entiteta i semantičkog opisa u rješavanju problema pronalaženja usluga na Internetu s pokretnih terminala. Kao rješenje problema stvoren je sustav nazvan SWSD, koji se zasniva na tehnologijama ravnopravnih entiteta, pokretnim terminalima i semantičkom opisu Internetskih usluga. Za implementaciju mreže ravnopravnih entiteta izabrana je JXTA P2P platforma, dok je za tehnologiju semantičkog opisa odabran DAML-S. U radu je opisana i razrađena arhitektura i programska izvedba predloženog sustava. Rad sustava prikazan je kroz studijski slučaj pronalaženja informacija o dionicama na Internetu s pokretnog terminala. Ključne riječi: Internet, Internetske usluge, pretraživanje Internetskih usluga, mreže ravnopravnih entiteta, P2P, semantički opisi, semantički opisi usluga, JXTA, DAML, RDF, pokretni terminali