Sustav učenja na daljinu zasnovan na hipermedijskom modelu : doktorska disertacija - Mujačić, Samra (Zagreb : S. Mujačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovoj doktorskoj disertaciji je dat prijedlog Sustava učenja na daljinu zasnovanog na hipermedijskom modelu, i opisan je postupak razvoja pojedinih njegovih modula: Hipermedijska predavaonica, Upravljanje kamerom u udaljenom laboratoriju uz prijenos video signala, te Sustav on-line testnih formi. Ovaj model obrazovanja je eksperimentalno primijenjen u nastavi na kolegiju Digitalni sistemi, treća godina studija na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, BiH. Za potrebe verifikacije modela studenti su podijeljeni u dvije testne skupine, pri čemu je prva testna skupina pohađala kolegij na tradicionalan način, a druga testna skupina primjenom razvijenih modula hipermedijskog modela, kombiniranih sa elementima tradicionalnog obrazovanja. Načinjena je kvalitativna i kvantitativna verifikacija predloženog sustava učenja na daljinu zasnovanog na hipermedijskom modelu.
Ključne riječi: obrazovanje na daljinu, hipermedijski model, hipermedijska predavaonica, hipervideo, udaljeni laboratorij, on-line testovi.
The dissertation proposes a new distance learning model - Distance Learning System Based on Hypermedia Model, and includes development of its specific modules: hypermedia lecture-room, remote camera control module combined with video transmission, and on-line test module. This educational model is applied at the course of Digital systems, third study year at the Faculty of Electrical Engineering in Tuzla, B&H. To verify the model, students were divided into two test groups. First group attended the traditional course, and the second group attended the combination of the new model and traditional model. The qualitative and quantitative verification of the hypermedia model has been made.
Key words: distance education, hypermedia model, hypermedia classroom, hypervideo, remote laboratory, on-line tests.
Bibliografija str. 265-277.