Automatizacija odlučivanja u sustavu gospodarenja kolnicima primjenom geografskog informacijskog sustava : magistarski rad - Hitrec, Vesna; Žagar, Mario (Zagreb : V. Hitrec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
"Bogati smo podacima, ali siromašni informacijama" - česta je izjava Uprava za ceste iz cijelog svijeta. Stupanj uspostave Sustava gospodarenja kolnicima na različitim je razinama u različitim zemljama, no ipak svi se susreću sa sličnim problemima. Otkako se i u Hrvatskoj zadnje 2 godine prikupljaju podaci o stanju kolnika mjernom opremom, također postoji problem interpretacije mnoštva prikupljenih podataka, te donošenja odluka o tipovima zahvata kao i o kratkoročnoj i dugoročnoj strategiji održavanja cesta. U radu je predloženo kako iskoristiti funkcionalnosti GIS tehnologije za rješavanje navedenog problema, te kao pomoć za donošenje odluka u određivanju mjera obnove kolnika.
Ključne riječi: GIS i Sustav gospodarenja kolnicima, održavanje cesta, baza cestovnih podataka (BCP), donošenje odluka, "What-if" analize, dinamička segmentacija, topologija
"Rich with the data, but poor with information" - is not a rare sentence in the Road Authorities across the world. The level of Pavement Management System (PMS) implementation varies in various countries, but they are all facing similar problems. One of the significant one is data presentation and interpretation. For two years along Croatian Roads Authority has been collecting measured data about the pavement condition, and the problem of data presentation and interpretation of a big amount of collected data arised. Article describes how GIS technology has been used for decision-making purposes in the field of Road maintenance.
Key-words: GIS and Road Management System, Road maintenance, Road database, decision making, "What-if" analysis, dynamic segmentation, topology
Bibliografija str. 69-71.