Procjena performansi posredničkih internetskih sustava : magistarski rad - Goršeta, Mladen (M. Goršeta ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Posrednički internetski sustav ili proxy poslužitelj je poslužitelj smješten između internetskog preglednika i izvornog web poslužitelja. Uloga mu je zaprimanje klijentskih zahtjeva za dohvaćanjem internetskog sadržaja te njihovo posluživanje direktno iz lokalne kopije ili nakon dobivanja odgovora na upit proslijeđen prema izvornom web poslužitelju. Uvođenjem proxy rješenja smanjuje se i balansira mrežno opterećenje i povećava sigurnost poslovanja i kontrola sadržaja kroz komunikacijske veze kompanije. Magistarski rad definira osnovne značajke proxy sustava, korištene topologije i obilježja HTTP protokola koji omogućuje efikasno korištenje proxy sustava. Korištenjem mjeriteljskog programa Wisconsin proxy benchmark za uspoređivanje Squid proxy poslužitelja i poslužitelja Microsoft ISA 2000 zaključeno je da oba poslužitelja nude podjednake performanse u posluživanju za oko 1000 klijenata. Snimanjem prometa kroz proxy sustav opisane su karakteristike web prometa, karakteristike međuspremnika i vremena odziva proxy sustava. Ključne riječi: proxy, Internetski posrednički sustav, web međuspremnik, Hyper text transfer protokol (HTTP), mjeriteljski program Wisconsin proxy benchmark