Postupci upravljanja konzistentnošću i rasploživošću u repliciranim bazama podataka : doktorska disertacija - Zakošek, Slaven (S. Zakošek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Većina današnjih komercijalno raspoloživih sustava za upravljanje bazama podataka omogućuju tek dva osnovna oblika replikacije: asinkroni, u varijantama jednosmjerne i dvosmjerne replikacije, te sinkroni, u pravilu realiziran u formi ROWA protokola. U općem slučaju, primjena asinkronih protokola izaziva teško ispravljivu nekonzistentnost podataka, dok nedostupnost bilo kojeg čvora sustava u kojem je primijenjen ROWA protokol, u potpunosti onemogućuje izmjenu podataka, čime se bitno smanjuje raspoloživost podataka. Za replikaciju podataka kod kojih su raspoloživost i konzistentnost podjednako važni, ne postoje zadovoljavajuća rješenja. Na temelju dvoslojnog protokola replikacije oblikovan je novi protokol replikacije koji omogućuje prilagođavanje razine konzistentnosti i raspoloživosti podataka trenutnom stanju dostupnosti čvorova u sustavu. Oblikovan je i implementiran model proširenog rječnika podataka koji sadrži meta podatke o fragmentaciji, alokaciji, te kriterijima upravljanja konzistentnošću i raspoloživošću. Generator programskog kôda okidača i pohranjenih procedura, koji koristi podatke iz proširenog rječnika podataka, omogućuje usklađeno djelovanje novog protokola replikacije i ROWA protokola, te pruža mogućnost upravljanja konzistentnošću i raspoloživošću podataka u širokom rasponu od visoke razine raspoloživosti uz nisku konzistentnost, do potpune i istovremene konzistentnosti podataka u svim čvorovima sustava uz cijenu smanjene raspoloživosti podataka. Opisani model replikacije prikladan je za implementaciju pomoću mehanizama prisutnih u većini suvremenih komercijalnih sustava, zahtijeva tek minimalne izmjene aplikacijskog sloja, te je pokazao dobra svojstva pri decentralizaciji postojećih složenih centraliziranih informacijskih sustava. Ključne riječi: Distribuirane baze podataka, Replicirane baze podataka, Protokol replikacije, Konzistentnost podataka, Raspoloživost podataka, Upravljanje istodobnim pristupom podacima, Jedno-kopijska serijalizabilnost, SQL, Prenosivost