Proračun kvazistatičkog elektromagnetskog polja metodom momenata : magistarski rad - Trkulja, Bojan; Štih, Željko (Zagreb : B. Trkulja ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Točan proračun niskofrekvencijsih kvazistatičkih elektromagnetskih polja značajan je za projektiranje naprava za prijenos i pretvorbu električne energije. U okviru ovog rada razrađena je teorijska podloga proračuna pomoću integralnih jednadžbi. Postupci rješavanja tih jednadžbi definirani su primjenom metode momenata i tankožičnog približenja vodiča. Temeljem toga kreiran je program za trodimenzionalni proračun kvazistatičkog elektromagnetskog polja. Nepoznata raspodjela gustoće naboja u proračunu bezvrtložne komponente električnog polja je aproksimirana krivuljama trećeg reda. Vrtložna komponenta elektromagnetskog polja je određena iz zadanih struja uzimajući u obzir utjecaj induciranih vrtložnih struja u vodljivim materijalima. Primjenjivost razvijenih postupaka pokazana je proračunom kvazistatatičkog elektromagnetskog polja u praktičnim primjerima.
Ključne riječi: proračun niskofrekvencijskog kvazistatičkog elektromagnetskog polja, integralne jednadžbe polja, metoda momenata, metoda usklađivanja u točkama, prijenosne linije, trafostanice
Computation of low-frequency quasistatic electromagnetic fields is important segment of projecting effective electric devices. In this paper, computation is based on integral-equation approach and the usage of the method of moments. The charge that causes the irrotational component of electric field is calculated from known electric potentials of wires. Unknown distribution of line charge density is approximated with a cubic function. The rotational component of electromagnetic field is calculated from known line currents taking into account the influence of the induced eddy currents. A computer program is developed on descripted theory. Effectiveness of calculation is tested on different 3D practical problems.
Keywords: calculation of low-frequency quasistatic, EM field, integral equations, boundary element method, point matching, transmission lines, substations
Bibliografija str. 84.