Modeli određivanja parametara hidroakustičkih antena u sustavima za podvodno motrenje : doktorska disertacija - Milošić, Zvonimir (Z. Milošić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U predgovoru disertacije navode se elementi strategije privrednog razvoja, ekološke i sigurnosne zaštite hrvatskog teritorija na pozitivnim zasadama europske demokracije i temeljima naših povijesnih iskustava s naglaskom na posebnost sigurnosti granice na moru i pod morem. U skladu s time su modeli odreñivanja parametara hidroakustičkih antena u sustavima za podvodno motrenje u ovoj disertaciji predstavljeni kao temeljni čimbenik hidroakustičkog nadzora, prevencije i obrane naših interesa na moru. S grafičkim prikazom na blok shemi u uvodu, pokazana je opća struktura hidroakustičkih sustava za podvodno motrenje i podvodna oružja. U prvom dijelu ove disertacije izložena materija sadrži najvažnije značenje parametara, njihovu analizu i odreñivanje iz rezultata hidroakustičkih mjerenja. Oni se neposredno ili posredno koriste u analizi indeksa usmjerenosti izloženih modela u drugom i trećem dijelu disertacije. U prvom poglavlju drugog dijela prikazana su dva karakteristična modela. Jednostavni cilindrični model i jedan složeni model piezoelektričnog pretvarača objašnjeni su na modelu idealne električnog transformatora impedancije i prilagoñenja faze električnog signala. Takoñer, prikazani su i analitički obrañeni modeli idealnog električnog transformatora i LC transformatora s potpunom kontrolom faze električnog signala piezosenzorike danog hidroakustičkog pretvarača. Ova hardverska rješenja modela za potpunu kontrolu električnih parametara došla su do izražaja u primjeni na složenim hidroakustičkim antenama koje su obrañene u drugom poglavlju. U drugom poglavlju drugog dijela obrañene su i izvedene karakteristike usmjerenosti linijske hidroakustičke antene i cilindrične antene kao osnove za njihovo elektroničko upravljanje. U skladu s time, na danim matematičkim izvodima karakteristika usmjerenosti korišteni su samo oni parametri koji su nužni u postizanju željenog indeksa usmjerenosti. Vjerodostojnost prikazanih matematički izvedenih formula je potvrñena usporedbom s karakteristikama usmjerenosti antena koje su snimljene u hidroakustičkom bazenu. Prikazani matematički izrazi su potvrñeni u usporedbi s nekoliko modela inozemnih antena i jednom domaćom antenom. Na temelju grafičke prezentacije simuliranja upravljanja zvučnim snopom moguće je vidjeti i prepoznati defekte u anteni ili predvidjeti pojavu lažnih ciljeva. Na kraju drugog dijela disertacije, navedeni su uobičajeni modeli prikazivanja indeksa usmjerenost hidroakustičkih antena u prijemu i predaji prema svjetskoj literaturi. U prvoj točki prvog poglavlja trećeg dijela disertacije obrañuje se i usporeñuje indeks usmjerenosti hidroakustičke antene idealnog i idealiziranog modela karakteristike usmjerenosti s potiskivanjem bočnih latica bez dodatnih maksimuma. U skladu s time u drugoj točki prvog poglavlja ovog dijela obrañuje se indeks usmjerenosti antene na danom idealiziranom modelu i prikazuje znatni utjecaj razine potiskivanja bočnih latica i dodatnih latica karakteristike usmjerenosti na njega. U trećem poglavlju trećeg dijela obrañen je indeks usmjerenosti antene hidroakustičkog aktivnog sustava s idealnim i idealiziranim modelom karakteristike usmjerenosti u uvjetima reverberacije mora. Ključne riječi: hidroakustika, hidroakustička antena, hidroakustički pretvarač, aktivni sonar, pasivni sonar, piezoelektrični pretvarač, jednadžba hidrolokacije, idealni električni transformator, LC transformator, kompozitna linijska antena, kompozitna cilindrična antena, električni transformator, prilagoñenje električne impedancije, idealizirani model usmjerenosti, potisnute bočne latice, osnovna latica, usmjerenost, indeks usmjerenosti, reverberacija.