Formalni model specifikacije pokretnih telekomunikacijskih agenata : magistarski rad - Bagić, Marina (M. Bagić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Rad prikazuje razvoj formalne infrastrukture za specifikaciju višeagentskih sustava počevši od matematičkog aparata vektorskog prostora i kauzalnih mapa do konkretnih izvedbi dijagrama postojećih specifikacijskih jezika, konkretno Agent UML-a i obojenih Petrijevih mreža. Ističe važnost dobro definirane formalne specifikacije i dizajna koji podupiru rane faze razvojnog ciklusa softvera. Takvi formalizmi trebali bi poboljšati kvalitetu razvoja sustava prije njegove implementacijske faze verifikacijom i validacijom sustava. Petrijeve mreže pružaju mogućnosti konstrukcije sustava, te njegove simulacije, funkcionalne analize i analize performansi. Višeagentski sustavi podupiru autonomne, (re)aktivne i interno motivirane agente. Primjer takva sustava u radu je procesiranje poziva koji se bez gubitka informacija može generalizirati na proizvoljan drugi model upravljanja mrežom. Rezultati ovoga rada pokazuju da se mnogi aspekti AUML jezika mogu proširiti Petrijevim mrežama za formalnu definiciju ponašanja modeliranog sustava. AUML jezik proširen konceptom Petrijevih mreža može se efikasno koristiti za verifikaciju i validaciju specifičnih softverskih rješenje zahvaljujući karakteristikama Petrijevih mreža. Ključne riječi: • formalna specifikacija • verifikacija • validacija • formalizmi • Unified Modeling Language • Agent Unified Modeling Language • prošireni AUML • pokretni agent • agent u formalizmu Petrijeve mreže • obojena Petrijeva mreža • CPN Tools • procesiranje poziva