Simulator multiagentskih sustava za vremenski bogate domene : magistarski rad - Hrkać, Tomislav; Ribarić, Slobodan (Zagreb : T. Hrkać ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U radu je opisan hijerarhijski model multiagentskog sustava za vremenski bogate domene. Model predviđa strukturu sustava sastavljenu od većeg broja razina, pri čemu svaka razina sadrži veći broj nakupina sastavljenih od odgovarajućeg broja agenata. Agenti sadrže prikaz vremenskog znanja ostvaren pomoću Petrijeve mreže s vremenskim značkama (PNTT), prikaz prostornog znanja ostvaren pomoću Petrijeve mreže s prostornim značkama (PNST), te mogućnost prostornog i vremenskog zaključivanja. Kao mehanizam komunikacije među komponentama sustava koriste se oglasne ploče na različiti hijerarhijskim razinama sustava. U radu je također razvijen i opisan simulator multiagentskog sustava koji omogućava prikaz vremenskog znanja i vremensko zaključivanje. Simulator je ispitan na primjerima laboratorijskih scena koje uključuju veći broja robota, kao i primjerima iz stvarnog svijeta koji uključuju zaključivanje o odnosima među vremenskim intervalima pridruženim pojedinim aktivnostima sudionika.
Ključne riječi:
Multiagentski sustav, vremensko bogate domene, objektno-orijentirani simulator, umjetna inteligencija
A hierarchical model of multi-agent system for temporally rich domains is described. The model presumes system structure consisting of a number of levels, each level containing a number of clusters composed of adequate number of agents. Agents represent temporal knowledge by means of Petri net with time tokens (PNTT) and spatial knowledge by means of Petri net with space tokens (PNST). They also have the ability of spatial and temporal reasoning. As a mechanism of communication among different system components, blackboards at different hierarchical levels of the system are used. A simulator of multi-agent system with the ability of temporal knowledge representation and temporal reasoning is also developed and described. The simulator was tested on laboratory scene examples including several mobile robots, as well as on real world scenes that require reasoning about relations between time intervals associated with the corresponding activities. Keywords:
Multi-agent system, Temporally Rich Domains, Object-orijented simulator, Artificial Intelligence
Bibliografija str. 113-117.