Sustav za potporu odlučivanju u nuklearnoj elektrani temeljen na skladištima podataka : magistarski rad - Nadinić, Berislav; Kalpić, Damir (Zagreb : B. Nandić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Sustavi za potporu odlučivanju temeljeni na skladištu podataka su primijenjeni u organizacijama u raznim granama ljudske djelatnosti kao što su telekomunikacije, bankarstvo, veletrgovina, proizvodnja, državne službe... No organizacije u kojima dosada nije bilo pokušaja primjene takvih sustava su nuklearne elektrane.

U ovom radu su izloženi temeljni koncepti sustava za potporu odlučivanju temeljenog na skladištu podataka, kao i bitne tehnologije: OLAP i dubinska analiza podataka. Raspravljene su moguće primjene tih tehnologija kao i moguće prednosti. Predložene su i dvije metode za ugradnju sustava za potporu odlučivanju u nuklearnim elektranama. Tehnike dubinske analize podataka su korištene kako bi se predvidjela vlažnost pare na ulazu u turbinski ciklus, kao i za predviđanje čepljenja cijevi generatora pare. Ti primjeri su stvoreni kako bi se ilustrirao mogući potencijal primjena dubinske analize podataka u nuklearnim elektranama.
Ključne riječi: sustav za potporu odlučivanju, skladište podataka, nuklearne elektrane, OLAP, tehnike dubinske analize podataka
Data warehouse based decision support systems have been implemented in numerous organizations ranging from telecommunications and banking to retail. However, until now there hasn't been any attempt to implement such systems in nuclear power plants. This thesis contains an overview of data warehousing terminology and explains related technologies such as OLAP and data mining. Possible applications of those technologies in nuclear power plants are discussed, as well as their potential benefits. Also, two potential methodologies for implementing decision support systems in nuclear power plants are offered. Finally, data mining techniques were used to predict steam humidity at the entrance to turbine cycle, as well plugging of steam generator tubes. Those two examples were created in order to illustrate the potential for applying such techniques in nuclear power plants.
Keywords: decision support system, data warehouse, nuclear power plants, OLAP, data mining techniques
Bibliografija str. 85-86.
Keywords: 68