Upravljanje sjednicom za govorne pozive u mreži treće generacije : magistarski rad - Vizek, Una (U. Vizek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Ovaj se rad bavi problemom prijenosa govornog poziva u mreama treće generacije, posebno upravljanja sjednicom za takve pozive. U radu su opisane osnovne značajke mrea treće generacije i njihova podjela na tri domene: kanalnu, paketsku i IP multimedijski (IPMM) podsustav. Prikazan je problem prijenosa govornog poziva kroz te domene. Poseban naglasak je stavljen na pozive koji okončavaju u kanalnoj domeni. Prema specifikacijama Third Generation Partnership Project foruma za usmjeravanje govornog poziva kroz IPMM podsustav potreban je Breakout Gateway Control Function čvor. U radu su opisane osnovne značajke tog čvora. U tvrtci Ericsson Nikola Tesla razvijen je prototip tog čvora. U radu je opisana arhitektura tog prototipa. Posebno je obrađen dio čvora koji slui za upravljanje sjednicom Upravljački modul. Iz formalnog rjeenja izvedenog u jeziku Unified Modelling Language (UML) izvedeno je programsko rjeenje u jeziku C++. U radu su opisane osnovne C++ klase Upravljačkog modula. Na ispitnim primjerima koji su izvedeni u laboratorijskom okruenju pokazano je da BGCF čvor uspjeno upravlja sjednicom za govorne pozive u mrei treće generacije. Ključne riječi: Upravljanje sjednicom, govorni poziv, usmjeravanje, treća generacija mrea, IP MM, SIP, 3GPP, BGCF.