Komunikacija u raspodijeljenom sustavu zasnovanom na arhitekturi usluga vremena : magistarski rad - Magdić, Gordana; Lovrek, Ignac (Zagreb : G. Magdić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Interoperabilna arhitektura usluga Weba se temelji na principu razmjene XML strukturiranih podataka između različitih platfomi, operacijskih sustava i programskih jezika. Opisani su raspodijeljeni sustavi i arhitektura usluga Weba. Pregled osnovnih sastavnica usluga Weba uključuje: SOAP protokol za komunikaciju, WSDL jezik za opisivanje usluga Weba i UDDI za kategorizaciju, traženje i otkrivanje usluga. Za ostvarivanje sigurnih usluga Weba su nabrojani opći zahtjevi za sigurnost te osnovne tehnologije digitalne kriptografije: sažetak poruke, kriptiranje simetričnim i asimetričnim ključevima, digitalni potpis i digitalni certifikati. WS-Security specifikacija se koristi za definiranje sigurnih SOAP poruka. Praktični dio razmatra interakciju između interoperabilnih i sigurnih usluga Weba koje su implementirane u dvije različite platforme: .NET platforme i platforme koja se zasniva na Java programskom jeziku. Za platforme koje se zasnivaju na Java programskom jeziku su uzete AXIS/Tomcat i GLUE. Analizirana su tri komunikacijska modela: razmjena običnih SOAP poruka, razmjena SOAP poruka koje su potpisane, čime je postignuta autentifikacija pošiljatelja i sačuvana cjelovitost razmijenjenih podataka, i razmjena SOAP poruka koje su potpisane i kriptirane, čime je postignuta autentifikacija oba sudionika, te sačuvana cjelovitost i tajnost razmijenjenih podataka.
Ključne riječi:
raspodijeljeni sustav, međudjelovanje, usluga Weba, arhitektura usluga Weba, davatelj i tražitelj usluge Weba, sigurnost razmjene poruka, sigurnost usluga Weba, serijalizacija i deserijalizacija podataka, digitalni potpis, kriptiranje
Interoperable Service Oriented Architecture implies exchange of XML formated data between different platforms, operation systems and programming languages. Description of distributed systems and Web service architecture is given. Basic standards used to describe Web services architecture are: SOAP communication protocol, WSDL language for Web services description UDDI for Web service categorization, query and discovery. For implementation of secure Web services basic security requirements and basic digital cryptography technologies were explained: message digest, symmetric key encryption, asymmetric key encryption, digital signature and digital certificate. WS-Security specification is used to ensure SOAP message-level security. Practical work involved investigation of interaction between interoperable and secure Web services, implemented on two different platforms: .NET and platform based on Java programming language. For platform based on Java programming language configurations AXIS/Tomcat and GLUE were used. Three communication models were elaborated: exchange of plain SOAP messages, exchange of signed SOAP messages to achieve sender authentication and message integrity, and exchange of signed and encrypted SOAP messages to achieve authentication of both participants, message integrity and message confidentiality.
Keywords:
distributed system, interoperability, Web service, arhitektura usluga Weba, Web service provider and requester, message-level security, WS-Security, data serialization and deserialization, digital signature, encryption
Bibliografija str. 103-107.