Komunikacija u raspodijeljenom sustavu zasnovanom na arhitekturi usluga vremena : magistarski rad - Magdić, Gordana (G. Magdić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Interoperabilna arhitektura usluga Weba se temelji na principu razmjene XML strukturiranih podataka između različitih platfomi, operacijskih sustava i programskih jezika. Opisani su raspodijeljeni sustavi i arhitektura usluga Weba. Pregled osnovnih sastavnica usluga Weba uključuje: SOAP protokol za komunikaciju, WSDL jezik za opisivanje usluga Weba i UDDI za kategorizaciju, traženje i otkrivanje usluga. Za ostvarivanje sigurnih usluga Weba su nabrojani opći zahtjevi za sigurnost te osnovne tehnologije digitalne kriptografije: sažetak poruke, kriptiranje simetričnim i asimetričnim ključevima, digitalni potpis i digitalni certifikati. WS-Security specifikacija se koristi za definiranje sigurnih SOAP poruka. Praktični dio razmatra interakciju između interoperabilnih i sigurnih usluga Weba koje su implementirane u dvije različite platforme: .NET platforme i platforme koja se zasniva na Java programskom jeziku. Za platforme koje se zasnivaju na Java programskom jeziku su uzete AXIS/Tomcat i GLUE. Analizirana su tri komunikacijska modela: razmjena običnih SOAP poruka, razmjena SOAP poruka koje su potpisane, čime je postignuta autentifikacija pošiljatelja i sačuvana cjelovitost razmijenjenih podataka, i razmjena SOAP poruka koje su potpisane i kriptirane, čime je postignuta autentifikacija oba sudionika, te sačuvana cjelovitost i tajnost razmijenjenih podataka. Ključne riječi: raspodijeljeni sustav, međudjelovanje, usluga Weba, arhitektura usluga Weba, davatelj i tražitelj usluge Weba, sigurnost razmjene poruka, sigurnost usluga Weba, serijalizacija i deserijalizacija podataka, digitalni potpis, kriptiranje