Ocjenjivanje kvalitete tona glazbenih instrumenata : doktorska disertacija - Seder, Alojzije (A. Seder ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovom radu predložen je postupak objektivnog ocjenjivanja kvalitete gitara i srodnih glazbala. Postupak dobivanja parametara zasniva se na subjektivnim testovima dovoljnog broja izvježbanih ispitanika, ali i određenog broja slušatelja različitih profila. U radu su obrađeni i analizirani pojmovi iz glazbene akustike, posebno glazbeni zvuk i njegova definicija. Osobita pozornost posvećena je psihologiji slušanja, pa su razmatrani i definirani parametri koji omogućuju subjektivnu procjenu kvalitete. U radu je nadalje obrađen tzv. glazbeni govor, gdje su dana tumačenja vezana uz glazbenu terminologiju i vezu objektivnih glazbenih i subjektivnih parametara: frekvencije, dinamike, snage i akustičkog spektra, kao objektivnih veličina, te intonacije, boje tona, glasnoće, svjetline i zaobljenosti kao subjektivnih parametara, kao i nastanak glazbenoga zvuka, glazbenih ljestvica i intervala. Posebna je pozornost posvećena definiciji tona gitare, pa su uz opće parametre uvedeni i subjektivni parametri. Budući da glazbeni doživljaj čine svirač, instrument i prostor izvođenja, analizirana je u određenoj mjeri i akustika prostora, a pojedini parametri povezani su s utjecajem prostora na glazbenu izvedbu. To povezivanje omogućilo je dobivanje manjeg ali dovoljnog broja parametara za određivanje kvalitete tona instrumenta. Na osnovi odabira 30 gitara i uzimanjem jedne kao referentne te subjektivnih ispitivanja, dobiveni su rezultati koji su omogućili uvođenje predloženog objektivnog mjernog postupka koji je omogućio dobru korelaciju sa subjektivnim ispitivanjem. Ujedno je ukazano na predikciju parametara pri gradnji novih glazbala kao na mogućnost koja pokazuje kako i kojim putem treba pristupiti gradnji instrumenta. To je dovelo do zaključka da su glasnoća, fokus i uravnoteženost pokazatelji prvog reda zvučne kvalitete gitare, dok su svjetlina, zaobljenost i sl. pokazatelji kvalitete drugog reda. Uveden je postupak mjerenja impulsnim odzivom koji u određenoj mjeri može dati doprinos ukupnoj ocjeni. Ključne riječi: Akustika i fizika - glazba, gitara i violina - konstrukcija, kvaliteta tona instrumenta