Integrating semi-structured data into data warehousing system = Integracija polustrukturiranih podataka u sustav skladištenja podataka : doctoral thesis = doktorska disertacija - Vrdoljak, Boris (B. Vrdoljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji se predlaže metodologija za oblikovanje skladišta podataka izravno iz izvora podataka koji su u XML formatu. Skladište podataka je baza podataka koja prikuplja i integrira povijesne podatke iz raznorodnih izvora u svrhu potpore procesu donošenja odluka. Kako su podaci u XML formatu polustrukturirani, konceptualno oblikovanje skladišta podataka donosi niz izazova. U disertaciji se predlaže algoritam za konceptualno oblikovanje, koji se zasniva na identifikaciji i praćenju funkcijskih ovisnosti u XML izvorima. Algoritam je detaljno specificiran korištenjem Unified Modeling Language dijagrama aktivnosti. Rezultat algoritma je konceptualna shema, oblikovana prema višedimenzionalnom modelu podataka. Iz konceptualne sheme može se zatim dobiti logička i fizička shema. Da bi se testirao i verificirao predloženi pristup, razvijen je prototip alata za oblikovanje skladišta podataka iz XML izvora. Funkcijska arhitektura koja opisuje osnovne funkcije alata prikazana je u disertaciji. Alat pomaže dizajneru u izradi konceptualne sheme skladišta podataka i omogućuje nadzor svih faza konceptualnog oblikovanja pomoću grafičkog sučelja. Ključne riječi: sustav skladištenja podataka, oblikovanje skladišta podataka, višedimenzionalni model podataka, polustrukturirani podaci, XML (eXtensible Markup Language), upitni jezici, prototip alata za oblikovanje skladišta podataka