Availability modeling of multi-service all-optical transmission network = Modeliranje raspoloživosti višeuslužne sveoptičke prijenosne mreže : doctoral thesis = doktorska disertacija - Inkret, Robert (R. Inkret ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji su analizirane arhitekture optičkih transportnih mreža s ciljem mogućnosti njihova preživljavanja u slučaju kvara. Arhitekture se klasificiraju prema tri paradigme; prospajanje, topologija, te zaštita i obnavljanje. Predlaže se arhitektura optičke mreže zasnovana na pretpostavci da će pružanje osnovnih klasa usluga komutacije kanala i paketa migrirati u optički sloj. Opisana je generička struktura čvora za predloženu arhitekturu optičke mreže s funkcijskim elementima i sučeljima. Opisuje se generički postupak modeliranja raspoloživosti koji se sastoji od modeliranja optičke mreže i odgovarajućih transportnih entiteta, te kreiranja pripadne strukture raspoloživosti. U sljedećem se koraku koriste analitičke i simulacijske tehnike za proračun raspoloživosti. Postupak uzima u obzir složene zavisnosti između kvarova mrežnih entiteta. Opisani su modeli raspoloživosti za paradigme optičke komutacije kanala i paketa. Postupci za oblikovanje programskog modela optičke prijenosne mreže zasnovani su na primjeni općenitih heurističkih tehnika pretraživanja, poput genetičkih algoritama, simuliranog taljenja, odnosno tabu pretraživanja. Opisuje se objektno orijentirano okruženje Nyx, namijenjeno brzom stvaranju postupaka oblikovanja i optimizacije. Detaljno se opisuje primjena Nyx-a na problem optimalnog oblikovanja optičke mreže s „p-cycle“ topološkom paradigmom. Predstavljeni postupci modeliranja raspoloživosti primijenjeni su u analizi raspoloživosti mrežnih topologija razvijenih unutar projekta Europske Unije COST 266. Prikazani su rezultati analize za arhitekture s komutacijom kanala, „mesh“ i „p-cycle“, te arhitekture s optičkom komutacijom paketa. Provedena je analiza raspoloživosti na primjerima optičkih mreža s komutacijom kanala i paketa. Ključne riječi: sveoptička mreža, fotonička mreža, raspoloživost, p-cycle, oblikovanje mreža, heurističke tehnike pretraživanja, analiza osjetljivosti