Modeliranje i oblikovanje sustava pokretnih agenata : magistarski rad - Labor, Ozren (O. Labor ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Agentski sustavi, a posebice pokretni programski agenti postaju sastavnim dijelovima programske arhitekture mreža. Intenzivnija primjena agentskih tehnologija pretpostavlja i nova rješenja u programskom inženjerstvu, s novim agentski orijentiranim paradigmama i postupcima. Namjera ovog rada je istražiti svojstva programskih agenata i višeagentskih sustava te područja nihove primjene u telekomunikacijama, uz kritičku analizu prednosti i nedostataka. Razrađeni su koncepti razvoja agentski orijentirane programske opreme s težištem na postupcima više rezine i postupcima oblikovanja. Predstavljena je MESSAGE metodologija, usmjerena na aktivnosti analize i dizajna agentski orijentiranog razvoja programske podrške. Dan je pregled osnovnih jedinica modeliranja i notacije, te je predstavljen model procesa i upute za razvijanje različitih modela sustava. Također, dan je pregled jezika za modeliranje višeagentskih sustava AUML. Rad završava praktičkom provjerom modeliranja i oblikovanja višeagentskog sustava za održavanje programske opreme, koristeći predloženi proces te pripadajuća uputstava i notaciju. Ključne riječi: Složeni sustavi, raspodijeljeni sustavi, pokretni agenti, višeagentski sustavi, agentski orijentirani razvoj programske podrške, metodologije razvoja višeagentskih sustava, RUP, MESSAGE, modeliranje i oblikovanje, UML, AUML.