Prostorna razlučivost zvučnih izvora u akustički različitim prostorima : doktorska disertacija - Jambrošić, Kristian; Ivančević, Bojan (Zagreb : K. Jambrošić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U disertaciji je dan pregled dosadašnjih istraživanja percepcije zvučnih izvora u slobodnom i reverberantnom prostoru. Obrađeni su računalni modeli sluha koji oponašaju određene funkcije sluha te su opisane neke akustičke značajke prostora koje utječu na točnost lokalizacije i razlučivost zvučnih izvora. Prikazan je razvoj višekanalnih sustava za reprodukciju zvuka te su međusobno uspoređeni. Razvijena je metoda za ispitivanje razlučivosti više simultanih zvučnih izvora u reverberantnim prostorima s različitim ispitnim signalima koji su selektivno uključivali različite mehanizme sluha za lokalizaciju zvučnih izvora. Kao ispitni signali su korišteni umjetno i prirodno generirani zvukovi. Uz jedan referentni signal u ispitivanjima su bili simultano uključivani jedan do šest smetajućih signala, a zvučni izvori su bili postavljani na različita mjesta po obodu ispitne kružnice u horizontalnoj ravnini. Iz rezultata ispitivanja razlučivosti na 10-17 ispitanika, ovisno o vrsti ispitivanja, izvučeni su zaključci o granicama sluha u razlučivanju jednog izvora uz simultane smetajuće. Ispitan je i utjecaj glasnoće reproduciranog zvučnog polja na razlučivost izvora. Ispitivanja su provedena u tri akustički različite prostorije opisane određenim izmjerenim akustičkim parametrima. Uspoređivanjem rezultata ispitivanja s akustičkim parametrima prostorija određen je utjecaj prostorije na razlučivost izvora. Razvijen je računalni model ljudskog sluha kojemu je izlaz bio položaj i broj zvučnih izvora u prednjoj horizontalnoj poluravnini. Računalni model je primijenjen na virtualni akustički prostor i na jednu realnu ispitnu prostoriju. Rezultati mjerenja su uspoređeni s rezultatima subjektivnih ispitivanja te su pokazane prednosti i nedostaci objektivnih mjerenja razlučivosti izvora obzirom na subjektivna ispitivanja.
Ključne riječi:
• višekanalni sustavi za reprodukciju zvuka • akustičke značajke prostora • razlučivost zvučnih izvora • točnost lokalizacije • računalni modeli sluha
In this study an overview of sound source perception research in free and reverberant sound fields was given. Computer hearing models which simulate certain functions of the hearing process were examined. An overview and comparison of multichannel sound reproduction system was given. A method of examination of resolving multiple simultaneous sound sources in reverberant spaces was developed using different test signals in order to selectively switch on various hearing mechanisms. Test signals were naturally and synthetically generated sounds. The measurement procedure included one referent and up to six simultaneous disturbing sources which were positioned on various places on the measurement circle. Conclusions about the limits of resolving one referent among multiple sound sources were derived from the research made with 10-17 test persons, depending on the type of research. The influence of loudness on sound source resolving was also researched. All research in this study was made in three acoustically different rooms which were described by specific acoustic parameters. The influence of different rooms on sound source resolving was defined by comparing results of the tests with the acoustic room parameters. A computer hearing model was developed which was used to estimate the number and angular position of sound sources in the frontal horizontal plane. The model was applied on a virtual acoustic space as well as on a real test room. The results of the measurements were compared with the results of subjective testing which showed the advantages and disadvantages of objective measurements of sound source resolution.
Key Words:
• multichannel sound reproduction systems • room acoustic parameters • sound source resolving • localization precision • computer hearing models
Bibliografija str. 142-145.