Optimiranje uklopnog stanja elektroenergetskog sustava : magistarski rad - Kovač, Zoran (Z. Kovač ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Rad je podijeljen u nekoliko zasebnih, no međusobno prožetih cjelina. Nakon uvoda, u 1. poglavlju opisani su temelji pouzdanosti elektroenergetskih sustava. U 2. poglavlju opisana je metoda pobrojavanja stanja za izračun pokazatelja pouzdanosti potrošačkih čvorišta i sustava. Problem optimiranja elektroenergetskog sustava s aspekta najmanjih troškova proizvodnje elektricne energije je opisan u 3. poglavlju u kojem su također prikazane metode za rješavanja problema OPF-a. Za primjenu opisanih metoda u pronalaženju optimalnog uklopnog stanja elektroenergetskog sustava uzet je elektroenergetski sustav Slavonije i Baranje što je opisano u 4. poglavlju. Također, u 4. je poglavlju primjenjena tablično usporedna metoda za pronalaženje optimalnog uklopnog stanja uvažavajuci zahtjeve za najmanjim troškovima proizvodnje i nabave elektricne energije i maksimalnim pokazateljima pouzdanosti elektroenergetskog sustava. Ključne riječi: pouzdanost elektroenergetskog sustava, metoda pobrojavanja stanja, pokazatelji pouzdanosti, OPF, tablično usporedna metoda, optimalno uklopno stanje