Standardizirano mrežno sučelje za pristup skladištu podataka : magistarski rad - Mekterović, Igor (I. Mekterović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Skladišta podataka je kopija transakcijskih podataka specijalno strukturirana za upite i analize. Za razliku od relacijskog modela podataka koji koriste transakcijske baze podataka, u skladištu podataka se podaci pohranjuju u dimenzijskom modelu. OLAP je pristup analizi podataka i izvještavanju koji omogućuje korisniku da jednostavno, interaktivno, selektivno i brzo izdvaja i pregledava podatke sa različitih točaka gledišta na temelju multidimenzijske podatkovne strukture nazvane kocka. U radu se razmatraju skladišta podataka i pojmovi, odnosno procesi, vezani uz skladištenje podataka. Iznesene su osnove dimenzijskog modeliranja.