Programski sustavi za komunikacijske usluge u raznorodnim mrežama : magistarski rad - Čukman, Tihomir (T. Čukman ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Razvojem raspodijeljenih aplikacijskih i uslužnih arhitektura raste potreba za standardiziranim međusobnim povezivanjem pojedinih slojeva aplikacija i usluga. U ovom su radu, kroz problematiku povezivanja aplikacija i usluga koje se izvode na dvije najraširenije razvojne i izvedbene aplikacijske platforme, analizirani načini povezivanja te sastavne komponente middleware tehnologija koje se koriste u njihovom povezivanju. Također su analizirani tehnološki i poslovni kriteriji koji utječu na izbor platformi i middleware tehnologija. Na studijskim primjerima je analizirana primjena raznih metoda povezivanja aplikacija i usluga izvedenih na istorodnim i raznorodnim raspodijeljenim platformama. Zbirnom analizom dobrih i loših karakteristika pojedinih metoda povezivanja predložen je skup preporuka za definiranje odrednica prilikom razmatranja načina povezivanja s ciljem efikasnog i troškovno prihvatljivog povezivanja u jedinstven sustav. Ključne riječi: Komunikacijske aplikacije i usluge, middleware komponente, objektno orijentirani razvoj, integracija, raspodijeljeni raznorodni sustavi, aplikacijski slojevi, J2EE, .NET